Leacuri medicinale din BRAD

Bradul alb este un arbore puternic, frumos și înmiresmat, înzestrat și cu proprietăți terapeutice excepționale. Scoarța, rășina, cetina și mugurii de brad alb, toate conțin substanțe vindecătoare. Silvoterapia susține că bradul este un arbore capabil să absoarbă energia negativă din organismul omului. Uleiurile volatile regăsite în frunze și ramuri influențează pozitiv afecțiunile  aparatului respirator.

Brad Alb

Brad Alb

Ceai de muguri de brad

Acest ceai este un tonic și vitaminizant extraordinar. Este totodată un remediu detoxifiant și expectorant eficient, util pentru cei care suferă de tuse persistentă, răceală, gripă sau afecțiuni pulmonare. Ceaiul de brad scade febra și acționează ca un antibiotic natural. Se pun 1-5 muguri de brad la infuzat într-un litru de apă clocotită, 15 minute. Se strecoară și se beau câte 3 căni pe zi, înainte de masă.

Sirop de muguri de brad

• 100 g de muguri de brad
• 200 g de miere

Mugurii se zdrobesc într-un mojar, se pun într-un borcan, și se peste ei se toarnă mierea de albine. Se lasă 10 zile la macerat. Se iau câte 2-3 lingurițe de sirop pe zi, pentru tratarea afecțiunilor respiratorii, anemie, demineralizare, oboseală.

Macerat de muguri de brad

Acest preparat este recomandat în tratamentul bronhopneumoatiilor cronice.

• 100 g de muguri de brad, pin și molid
• 150 ml de alcool de 70 de grade
• 500 ml de apă clocotită

Mugurii de conifere se zdrobesc și se pun la macerat cu alcoolul 12 ore. Apoi se toarnă peste macerat apa și se lasă într-un vas acoperit circa 6 ore. În continuare, se prepară un sirop din 325 g de zahăr și 500 ml de apă, iar după ce s-a răcit, se amestecă cu maceratul. Se strecoară prin tifon și se păstrează în sticle bine închise, la frigider. Adulții pot lua câte 1-5 linguri pe zi, iar copiii câte 3 lingurițe pe zi.

Ceai de muguri de brad

Acest ceai este un tonic și vitaminizant extraordinar. Este totodată un remediu detoxifiant și expectorant eficient, util pentru cei care suferă de tuse persistentă, răceală, gripă sau afecțiuni pulmonare. Ceaiul de brad scade febra și acționează ca un antibiotic natural. Ajută în caz de diaree și a litiază biliară.

Se pun 1-5 muguri de brad la infuzat într-un litru de apă clocotită, 15 minute. Se strecoară și se beau câte 3 căni pe zi, înainte de masă.

Inhalații cu brad și mușețel

Baia de abur cu brad și mușețel sunt indicate în rinită și sinuzită.

• 2 linguri de frunze/ace de brad
• 1 lingură de mușețel
• 2 litri de apă

Se pun plantele într-un vas cu apa la fiert. Se lasă la fiert 10 minute, apoi se strecoară într-un lighean larg. Inhalația se face seara, inspirând adânc pe nas aburii emanați.

Băi cu brad

Băile cu brad sunt o adevărată terapie pentru întregul corp: ameliorează durerile reumatice și articulare, destind articulații înțepenite, ajută în convalescență, calmează iritațiile pielii, întăresc sistemul nervos și relaxează corpul.

• 300 crenguțe de brad tinere
• 2 litri de apă

Crenguțele de brad cu tot cu ace se toacă mărunt și se pun pe foc cu apa. După primul clocot, se dă focul la mic și se lasă încă 20 de minute, apoi se strecoară. Ceaiul se toarnă în apa fierbinte din cadă. Baia durează 15 minute și se face de 2-3 ori pe săptămână.

Împachetări cu muguri de brad

Se opărește o mână de muguri de brad cu apă clocotită, apoi se pun fierbinți într-un tifon, care se înfășoară în jurul articulațiilor dureroase. Deasupra se aplică o folie sau un nailon și un material călduros. Se lasă să acționeze 30-40 de minute, apoi se scoate compresa și articulația se ține la cald.

Precauții

Deși preparatele din brad sunt considerate non-toxice, unele persoane pot manifesta alergii la substanțele volatile din conifere. Înainte de a urma un tratament cu conifere, cereți sfatul medicului.

Bradul este contraindicat în afecțiunile respiratorii cronice, precum astmul bronșic cronic sau silicoză.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.