Cimbru, rozmarin și oregano – cei 3 mari vindecători ai sistemului respirator

Infecțiile tractului respirator pot fi cauzate de foarte mulți agenți străini care pătrund în corp: praf, polen, mucegai, bacterii, virusuri, fungi sau alte substanțe poluante.

În consecință, corpul eliberează histamina, o substanță care produce simptome de congestie nazală sau a pieptului, dificultăți respiratorii, exces de mucus, crize de strănut, nas, gât și plămâni iritați.

Cimbru, rozmarin si oregano - cei 3 mari vindecatori ai sistemului respirator

Cimbru, rozmarin si oregano – cei 3 mari vindecatori ai sistemului respirator

Inhalație pentru sinusuri

Cimbru, rozmarin și oregano. Acestea sunt de departe cele mai eficiente plante medicinale pentru tratarea afecțiunilor sistemului respirator.

Toate conțin uleiuri eterice (cineol, tymol sau borneol) care ajută la dilatarea ramificațiilor bronhiilor și la desfundarea sinusurilor, ușurând astfel respirația.

Baia de aburi sau inhalațiile sunt cele mai bune metode de subțiere a mucusului și eliminare a congestiei nazale. Puteți folosi plantele ca atare, sau uleiuri esențiale (vezi rețeta de mai jos).

Ingrediente

• 1 linguriță de cimbru
• 1 linguriță de rozmarin
• 1 linguriță de oregano

Mod de preparare

Se pune 1 litru de apă la fiert, și când clocotește, se toarnă într-un bol, peste plantele mărunțite sau măcinate.

Se stă cu capul deasupra bolului, acoperit cu un prosop, și se inhalează pe nas aburii fierbinți, care conțin principiile active ale plantelor, și se expiră pe gură.

Inhalația se face 10-15 minute. Pentru efecte maxime, se pot face mai multe inhalații, câte 3-4 pe zi.

O altă inhalație eficientă pentru reducerea simptomelor congestiei nazale este cea pe bază de uleiuri esențiale:

• 2 picături de ulei esențial de eucalipt
• 2 picături de ulei esențial de mentă
• 2 picături de ulei esențial de lavandă
• 1 litru de apă clocotită

Efecte benefice 

Cimbrul s-a dovedit un remediu adjuvant ieftin și cu un profil sigur pentru reducerea inflamațiilor sinusurilor și a riscului de formare a polipilor nazali.

Studiile au arătat că cimbrul este o plantă utilă și pacienților cu rinosinuzită.

O altă plantă care nu trebuie să lipsească din tratamentul inflamațiilor sistemului respirator superior este oregano.

Are proprietăți antivirale, antibacteriene și antifungice.

Uleiul de oregano este bogat în carvacrol, flavonoide și terpene, cei mai eficienți agenți anti-histaminici și decongestionanți din natură.

Uleiul de oreagno conține acid rosmarinic, care inhibă inflamațiile asociate cu alergiile și reduce acumularea de fluid. Planta are beneficii asupra întregului tract respirator.

Rozmarinul are de asemenea proprietăți antibacteriene și antiseptice, fiind un aliat puternic împotriva răcelilor, gripei, sinuzitei, astmului și infecțiilor respiratorii.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.