Rețetă cu PĂTLAGINĂ pentru ULCER

Pătlagina este una din cele mai populare plante medicinale descoperite în Europa acum 4.000 de ani, folosită îndeosebi pentru răni, abcese, icter, inflamații renale și urinare și hemoroizi. Planta este de asemenea considerată un leac eficient pentru tratarea ulcerului gastric. Există două tipuri de pătlagină: pătlagina lată (Plantago Major), și pătlagina îngustă (Plantago lanceolata). Ambele au o compoziție și proprietăți terapeutice asemănătoare.

Pătlagină Pentru Ulcer

Pătlagină Pentru Ulcer

Pătlagină pentru ulcer – rețetă

Ingrediente

• 120 de frunze de pătlagină
• 2 litri de apă
• 200 g de miere
• 2 lămâi

Preparare

Înainte de a stoarce lămâile, spălați-le cu oțet de mere pentru a îndepărta eventualele pesticide din coajă. Puneți sucul deoparte, iar coaja puneți-o la fiert împreună cu frunzele de pătlagină și apa. Lăsați la foc mic până când apa scade la 600 ml. Strecurați lichidul obținut într-un borcan. Adăugați sucul de lămâie și mierea de albine (după ce s-a răcorit). Se bea câte 1 păhărel (50 ml), în fiecare dimineață, pe stomacul gol, până la ameliorarea simptomelor.

Dacă nu aveți de unde procura frunze verzi, folosiți pulberea de pătlagină, obținută prin măcinarea plantei uscate prin râșniță. Pulberea de pătlagină este un foarte bun cicatrizant și calmant pentru stomac. Se iau câte 4-6 lingurițe pe zi, pe stomacul gol.

Beneficii

Frunzele de pătlagină conțin aproximativ 6.5% material mucos. La fel, semințele plantei sunt folositoare pentru țesuturile iritate, datorită mucilagiilor conținute. acestea îmbracă, vindecă și protejează mucoasa stomacului lezat.

Efectul frunzelor de pătlagină asupra secreției gastrice și citoprotecției a fost evaluat de cercetători folosind diferite modele de ulcer gastroduodenal, inclusiv ulcerul gastric cronic indus de acidul acetic sau indometacină, ulcerul duodenal indus de cisteamină sau ligatura de pilori. Extractul a fost administrat oral la șoareci și șobolani, pentru fiecare din cazurile de ulcer de mai sus: 200 mg/kg, 400 mg/kg, 140 mg/kg și respectiv 280 mg/kg, și au fost comparate rezultatele cu alte medicamente standard, precum ranitidină sau misopristol.

Rezultate studiului indică faptul că dozele mari dozele mari de extract de frunze de pătlagină au avut un efect protectiv mai bun în ceea ce privește vindecarea ulcerului și prevenirea ulcerelor gastroduodennale decât medicamentele convenționale.
Pătlagina are o acțiune antiseptică, bactericidă, bacteriostatică și diuretică importantă. Conține două glicozide iridoide importante: aucubin – cu efecte antivirale, antimicrobiene și anti-inflamatoare, și catalpol, cu proprietăți anti-hipertensive, hepatoprotectoare, spasmolitice, anti-inflamatoare și antivirale.

Cercetările medicale confirmă faptul că pătlagina este o plantă bună pentru afecțiunile vezicii, bronșită, febră, hipertensiune arterială, reumatism, gastrită, ulcer peptic, dizinterie și diabet.

Sursă:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21298726

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

6 comentarii

  1. Ieste si diuretic (foarte amar

  2. numai frunze verzi?de patlagina.

  3. Daca trebuiesc doar frunze verzi la vara o putem face.

    • Dacă nu aveți de unde procura frunze verzi, folosiți pulberea de pătlagină, obținută prin măcinarea plantei uscate prin râșniță. Pulberea de pătlagină este un foarte bun cicatrizant și calmant pentru stomac. Se iau câte 4-6 lingurițe pe zi, pe stomacul gol.

  4. Patlagina sau “Limba oi”.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.