De ce crește tensiunea arterială (cauzele hipertensiunii)
Tensiunea arterială mare sau hipertensiunea este periculoasă, deoarece determină inima să depună un efort mai mare pentru a pompa sângele în artere, cu scopul de a-l transporta în corp.
Hipertensiunea contribuie de asemenea și la întărirea arterelor (ateroscleroză) și la dezvoltarea insuficienței cardiace.
Consecințele pot fi grave: infarct miocardic, accident vascular cerebral, lezarea creierului, ochilor sau rinichilor.
Cuprins
Tensiunea arterială – valori
Tensiunea arterială se măsoară corect dimineața, după cel puțin 5 minute de repaus în șezut.
Dacă s-a consumat cafea, tutun sau s-a făcut un efort fizic intens, măsurarea tensiunii se va face după 30 de minute.
Tensiunea se măsoară de 2 ori, și se ia în considerare valoarea cea mai mică. Acest procedeu se face doar o dată pe săptămână.
Tensiunea care depășește valoarea de 140 mmHg cu 90 mmHG poate semnala o boală hipertensivă.
Tensiune arterială normală: 120 cu 80
Hipertensiune: 120–139 cu 80–89
Hipertensiune la persoanele peste 60 de ani: 150 cu 90
Hipertensiune de gradul 1: 140–159 cu 90–99
Hipertensiune de gradul 2: 160 cu 100Cauze – de ce crește tensiunea arterială
În 95% din cazurile raportate de hipertensiune arterială, cauza care stă la baza apariției acestei boli nu poate fi determinată. Acest tip de hipertensiune se numește “hipertensiune arterială esențială”.
1) Hipertensiunea arterială esențială
Deși rămâne un mister pentru medici, hipertensiunea arterială esențială a fost asociată cu anumiți factori de risc. Aceasta este influențată semnificativ de dietă și stil de viață.
De pildă, legătura dintre consumul excesiv de sare și creșterea tensiunii arteriale este concludentă.
Persoanele care trăiesc în insulele nordice din Japonia consumă mai multă sare decât orice alte popoare, și au cea mai mare incidență de hipertensiune arterială esențială. Prin contrast, persoanele care nu adaugă deloc sare la mâncare nu au nici un simptom de acest fel.
Majoritatea persoanelor cu hipertensiune arterială sunt sensibile la sare, adică ea mai mică depășire a dozei de sare necesare corpului este prea mult, și duce la creșterea tensiunii.
Alți factori de risc pentru hipertensiunea arterială esențială sunt:
– obezitatea, lipsa de mișcare fizică, diabetul, stresul, aportul insuficient de potasiu, calciu și magneziu, lipsa de activitate fizică, fumatul, consumul cronic de alcool, stresul, vârsta înaintată, genetica sau tulburări tiroidiene și suprarenale.
2) Hipertensiunea arterială secundară
Atunci când se poate identifica o cauză directă a hipertensiunii arterială, vorbim despre “hipertensiune arterială secundară”. Bolile de rinichi sunt cauza principală a hipertensiunii arteriale secundare. Aceasta poate fi declanșată și de tumori sau alte anormalități care determină glandele suprarenale să secrete cantități excesive de hormoni care cresc presiunea sângelui.
Anticoncepționalele – îndeosebi cele care conțin estrogen, sarcina și medicamentele care contractă vasele de sânge pot crește tensiunea arterială.
Cine are risc mai mare de a deveni hipertensiv
– Persoanele care un membru în familie cu hipertensiune arterială
– Fumătorii
– Femeile însărcinate
– Femeile care iau anticoncepționale
– Persoanele peste 35 de ani
– Persoanele supraponderale sau obeze
– Persoanele care nu sunt active din punct de vedere fizic
– Persoanele care beau foarte mult alcool
– Persoanele care mănâncă prea multe alimente grase sau sărate
– Persoanele care suferă de apneea de somnSoluții și remedii naturiste
Studiile au arătat că prin controlul alimentației, stresului zilnic, emoțiilor și efortului fizic, tensiunea arterială poate fi menținută sub control, iar în timp, se pot reduce inclusiv doza de medicamente anti-hipertensive.
Alimentația. S-a demonstrat că tensiunea arterială crește în urma consumului de băuturi alcoolice, alimente sărate, grase sau prăjite, și scade la consumul de fructe (mere, banane., nuci, avocado), legume crude (țelină, sfeclă roșie, usturoi, ceapă, cartofi), lactate și pește.
Hipertensivii trebuie să evite consumul de alcool, tutun, sare, băuturi acidulate și dulci. Sucul de sfeclă roșie este un elixir accesibil pentru scăderea tensiunii (se recomandă câte 1 pahar pe zi).
Se recomandă alimentele bogate în potasiu, magneziu, fibre, calciu și proteine.
Dietele DASH și dieta mediteraneană sunt recomandate tuturor bolnavilor de inimă, deoarece conțin fructe, legume, lactate, pește, cereale, nuci și semințe.
Activitatea fizică. Tensiunea arterială crește la efort fizic, deoarece inima este solicitată să pompeze mai mult sânge către mușchi.
Plimbările lejere de 30 de minute pe zi au dovedit un efect invers, anume de scădere a tensiunii arteriale. Medicii recomandă 30-60 minute de mișcare pe zi pentru scăderea tensiunii arteriale.
Emoțiile. Tensiunea arterială poate crește în urma unor sperieturi, emoții puternice, evenimente neplăcute, șocuri sau chiar bucurii extreme.
Stresul și anxietatea cresc de asemenea nivelul tensiunii.
Un efect contrar, de scădere a tensiunii arteriale îl are odihna, somnul de noapte de cel puțin 8 ore, activitățile relaxante și rugăciunea.