FIBROMIALGIA – simptome și tratament naturist pentru reducerea durerilor

Fibromialgia nu este o boală, ci un sindrom de durere cronică, manifestat prin durere difuză și sensibilitate la nivelul mușchilor și articulațiilor (tendoanelor și ligamentelor), puncte sensibile, tulburări de somn, oboseală, slăbiciune. Durerea cronică este însă cel mai frecvent simptom.

Fibromialgie - Tratament cu Uleiuri Esențiale

Fibromialgie – Tratament cu Uleiuri Esențiale

Uleiuri esențiale pentru fibromialgie:  rețetă

Această rețetă vă propune utilizarea uleiurilor esențiale din plante pentru combaterea fibromialgiei, uleiuri care acționează prin creșterea nivelului de serotonină din corp. Care este legătură dintre durere și serotonină, veți citi în rândurile de mai jos.

Ingrediente

• 20 de picături de ulei esențial de mușețel
• 20 de picături de ulei esențial de lavandă
• 20 de picături de ulei esențial de maghiran
• 20 de picături de ulei esențial de portocale
• ulei de nucă de cocos lichid
• 1 sticlă de 10 ml

Preparare

Adăugați toate uleiurile esențiale într-o sticlă de 10 ml, apoi umpleți-o cu ulei de nucă de cocos. Puneți capacul și agitați sticla, pentru a amesteca bine uleiurile. Ar fi ideal să găsiți o sticluță cu rolă, care vă poate ajuta să aplicați uleiul pe punctele de puls – interiorul încheieturii mâinilor, pe brațe, pe abdomenul superior, sau/și pe tălpi. Dacă nu, aplicați amestecul de ulei pe aceste zone ale corpului cu un tampon de vată sau bumbac.

De regulă, durerea cauzată de fibromialgie se ameliorează în câteva ore de la aplicare. Acest remediu naturist ajută de asemenea la reducerea durerilor cauzate de mișcarea brațelor. Cei care au folosit acest remediu au observat că uleiurile nu funcționează la fel de bine în reducerea durerilor atunci când plouă.

Episoadele de dureri musculare sau articulare și oboseală apar sau se accentuează mai ales în următoarele situații:

— după o perioadă de oboseală, stres fizic și psihic
– la frig (scăderea temperaturilor, umiditate crescută)
– din cauza lipsei de somn sau odihnă

Legătura dintre serotonină și fibromialgie (sau perceperea durerii)

Serotonina este un neurotransmițător, o substanță chimică înzestrată cu rolul de a transmite impulsurile nervoase de-a lungul spațiilor (sinapselor) dintre celulele nervoase. Serotonina se găsește la nivelul creierului și a sistemului nervos, dar se produce mai ales la nivelul tractului gastrointestinal (80%).

Această substanță chimică este implicată în foarte multe funcții în corp. Are o influență asupra apetitului, somnului, memoriei și învățării, temperaturii corpului, stării de spirit, comportamentului, contracțiilor musculare, depresiei, sistemului cardiovascular și imunitar, reglarea endocrină, vindecarea rănilor etc.

Serotonina este cea care ajută creierul să-i comunice inimii să bată, este cea care ne reamintește să respirăm, și cea care-i spune stomacului și intestinelor să digere mâncare. Punctul care ne interesează pe noi este faptul că serotonina îi spune corpului când ar trebui să simtă durere.

Unele persoane care suferă de fibromialgie au totodată un nivel mic de serotonină în corp, motiv pentru care resimt și durerea mai acut. De altfel, fibromialgia a mai fost numită “sindromul deficitului de serotonină”.

Un alt neurotransmițător, numit substanța P, lucrează împreună cu serotonina în transmiterea impulsurilor dureroase la creier și măduva spinării. Acestea influențează modul în care corpul percepe durerea.

Surse:

“What is serotonin? What does serotonin do?” from MedicalNewsToday.com
“Serotonin” from Wikipedia
“Fibromyalgia—The Role of Serotonin” from fibro-info.com
“Neurotransmitters and Essential Oils” by Debbie Gordon at Nurturing Instincts

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. Multumesc pentru aceasta reteta pentru fibromilagie am sa o fac sa o folosesc pentru ca eu sufer de aceasta boala este foarte greu sa lupti impotriva boli, multumesc inca odata sper sa imi ajute sa mai calmez durerea, este insuportabila

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.