Hipotiroidismul – simptome și remedii naturiste

Hormonii tiroidieni reglează metabolismul fiecărei celule din corpul nostru. Din acest motiv, o cantitate prea mică sau prea mare de hormoni tiroidieni poate avea un impact covârșitor asupra sănătății.

Hipotiroidismul – simptome și remedii naturiste

Hipotiroidismul – simptome și remedii naturiste

Simptome

Hipotiroida se manifestă prin letargie, oboseală cronică, dureri de cap, depresie, temperatură scăzută a corpului, sensibilitate la frig, dificultate în pierderea în greutate, uscăciunea pielii, reflexe încetinite, dureri menstruale, apariția gușei sau infecții recidivante.

Tratamente naturiste  pentru hipotiroidism

Muștarul

Frunzele de muștar conțin tiroizină – un compus regăsit în hormonii tiroidieni. Alte surse naturale de tiroizină sunt: varza, mazărea, fasolea, dovleacul, semințele de susan, loboda, arpagicul, roșcovele și germenii de fasole. Tiroizina contribuie la creșterea producției hormonului tiroidian tiroxină. Frunzele de muștar se pot folosi la prepararea unei salate sau supe, alături de alte verdețuri precum spanac, fasole boabe, lobodă, alge marine.

Ridichea

Ridichea este folosită în Rusia de foarte mult timp pentru tratarea ambelor forme de probleme tiroidiene: hipo și hiper-tiroidism. Cercetătorii ruși au descoperit că ridichea conține o substanță chimică numită rafanină, care ajută la menținerea echilibrului hormonilor tiroidieni. Odată ajunsă în sânge, această substanță împiedică glanda tiroidă să producă mai mulți sau mai puțini hormoni.

Nucul

Medicii nutriționiști turci folosesc nucile ca remedii pentru tulburările glandei tiroide și probleme glandulare. Un studiu a arătat că sucul proaspăt stors din frunzele de nuc poate dubla nivelul de tiroxină din sânge. Un decoct din frunze de nuc – preparat prin fierberea frunzelor timp de 20 de minute, a crescut nivelul de tiroxină cu aproximativ 30%.

Alte modalități de a beneficia de virtuțile terapeutice ale nucilor este să consumați pur și simplu câte 1 mână de miez de nucă pe zi. La fel de bun este uleiul de nucă, folosit la mâncăruri, sosuri și salate. Cele mai eficiente sunt însă cojile de nuci verzi (foarte bogate în iod), în ciuda gustului neplăcut.

Sunătoarea

La fel ca și medicamentele antidepresive, sunătoarea poate schimba stările sufletești. Planta nu se adresează tuturor simptomelor hipotiroidiei, ci numai stărilor de depresie – un simptom frecvent întâlnit la persoanele diagnosticate cu hipotiroidism. Sunătoarea nu este recomandată pe perioada sarcinii. De asemenea, cei care consumă această plantă trebuie să evite expunerea pielii la soare.

Algele marine Kelp

Algele Kelp sunt bogate în iod, un mineral de care corpul are nevoie pentru producerea de hormoni tiroidieni. Unii medici nutriționiști recomandă folosirea algelor pentru tratarea hipotiroidismului. Puteți cumpăra pulbere de alge marine de la magazinele naturiste, și o puteți presăra pe orice fel de mâncare, ca și condiment. Se poate include mai ales la supe.

Ghințura

Botanistul Daniel Mowrey susține că această plantă conține niște agenți amari care pot regla funcția tiroidei. Acesta recomandă ghințura în combinație cu ardei iute cayenne.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. Foarte interesante articolele voastre,multumesc..

  2. Frunzele de nuc sunt bune si extern pentru glanda tiroida. Se pun in fiecare zi cite 4 frunze (un pic strivite ) pentru 7-8 ore in dreptul tiroidei. Tratamentul se face zilnic pentru ameliorare

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.