MUȘCATA (Geranium) – Floarea Medicinală din Ghiveci

Mușcata este una din cele mai vioaie flori, cu tradiție lungă pe meleagurile românești, care împodobește grădinile, ferestrele și balcoanele noastre. Florile sale viu colorate, ușor înmiresmate, sunt dotate cu proprietăți medicinale extrem de puternice, necunoscute de mulți dintre noi.

Mușcata (Geranium), Floare Medicinală - Preparate, Tratamente

Mușcata (Geranium), Floare Medicinală – Preparate, Tratamente

Mușcata – Proprietăți

Mușcata mai este cunoscută și sub numele de Geranium, și are proprietăți antivirale și antibiotice, antiinflamatorii și sedative excepționale. Mușcata este un leac calmant pentru persoanele stresate, sau care suferă de insomnie și neurastenie. Geranium are capacitatea de a ucide bacteriile și virușii din mediu, precum stafilococi și streptococi. Este o floare medicinală recomandată hipertensivilor și celor afectați de probleme cu rinichii sau stomacul.

Cel mai puternic soi din punct de vedere terapeutic, este mușcata cu flori roșii. De la această plantă se folosesc atât florile, cât și frunzele și rădăcinile. Toate părțile plantei conțin Vitamina C, acizi grași, săruri, și flavonoide – antioxidanți care pot combate inclusiv cancerul.

Anxietate, nevroză, migrene, angoasă, stres, tulburări psihice și hormonale

Rușii folosesc Geranium ca o terapie de relaxare și calmare pentru persoanele care suferă de stres, anxietate, atac de panică, tulburări psihice ușoare sau angoasă. Terapia constă în mirosirea propriu-zisă a florilor și frunzelor. Acestea emană un parfum cu un efect sedativ puternic. Pentru afecțiunile listate mai sus, se poate folosi uleiul esențial de geranium, conform prospectului sau sfatului medicului.

Dureri de dinți, dureri de urechi, hipertensiune

Se poate folosi în aceste cazuri maceratul la rece de mușcată. Rețeta este simplă: se pun câteva bucăți mici de rădăcină de mușcată la infuzat 8 ore (peste noapte) într-un vas cu 200 ml de apă clocotită, acoperit. Dimineața, rădăcinile se strecoară și se storc cu mâna. Din lichidul rezultat, se iau câte 1-2 lingurițe, de 3 ori pe zi, înainte de mese.

Mușcata (Geranium), Floare Medicinală - Preparate, Tratamente

Mușcata (Geranium), Floare Medicinală – Preparate, Tratamente

Astm bronșic, pietre la rinichi

Foarte util în aceste afecțiuni este uleiul de mușcată. Se pune 1 mână de frunze tinere de mușcată tocate mărunt la macerat într-un vas cu 5 linguri de ulei de măsline încălzit în prealabil. Se lasă 2 săptămâni, la loc răcoros, apoi uleiul se strecoară. Se poate păstra la frigider maxim 3 luni. Se ia câte 1 linguriță de ulei de mușcată, de 3 ori pe zi, înainte de masă, timp de 2 săptămâni.

Infecții ale pielii, căpușe, artrită, reumatism

Acest leac este bun pentru eczeme, dermatite, scabie, psoriazis, dureri de artrită sau reumatism, infecții ale urechii. Se pun 2 linguri de frunze și flori de mușcată tocate mărunt la infuzat într-o sticlă cu 1 pahar de ulei de floarea-soarelui. Se lasă 5 zile la loc întunecos, apoi se mută pe fereastră, la soare, unde se mai lasă 1 lună și jumătate. După acest interval, se strecoară, și se păstrează la frigider într-o sticluță închisă ermetic. Cu uleiul obținut se unge zona pielii afectate, de mai multe ori pe zi.

Nevralgii, spasme musculare, cârcei

Se folosesc frunzele de mușcată proaspăt rupte, înfășurate într-o bucată de pânză (de in), aplicate ca o compresă pe locul dureros. Peste compresă se pune o batistă umezită cu apă fierbinte. Se lasă să acționeze 30 de minute, apoi se pune altă compresă, cu frunze proaspete, repetând procedeul până la ameliorarea durerii.

Contraindicații

Uleiul de mușcată nu este recomandat femeilor gravide sau care alăptează.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. pentru -dureri de dinti,urechi si nevralgii folosesc,.. cunosc acest leac de macar 30 de ani .

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]