UNGUENTUL de PĂTLAGINĂ – o minune în casă! (rețetă)

Pătlagina, indiferent de soiul ei – cu frunza lată sau îngustă, este o plantă folosită din vechime pentru vindecarea a foarte multe probleme ale pielii, de la simple zgârieturi și iritații, tăieturi și înțepături de insecte, până la crăpături ale pielii, mușcături de câine, bășici la picioare, răni deschise, ulcer varicos și hemoroizi. 

Unguentul de mai jos poate fi folosit inclusiv pentru vindecarea iritațiilor produse de scutece la bebeluși.

 

Rețetă unguent de pătlagină 

Rețeta este foarte simplă, unguentul se face în 2 pași. Mai întâi, trebuie să obținem uleiul de pătlagină, prin infuzarea plantei în ulei de măsline.

Cum se obține uleiul de pătlagină

Frunzele plantei proaspăt culese se spală bine și se lasă la zvântat. Când sunt uscate bine, se mărunțesc și se pun într-un borcan, pe trei sferturi.

Se umple borcanul cu ulei de măsline, și se îndeasă bine plantele în ulei cu o lingură, pentru a elimina toate bulele de aer. De aceea este bine să umplem bine borcanul cu ulei.

Borcanul se închide ermetic și se lasă 6 săptămâni la macerat, punând dedesubtul lui o farfurie, în caz că uleiul va da pe din afară.

După această perioadă, uleiul de pătlagină se strecoară. Stoarcem bine plantele de ulei. Le putem folosi sub formă de compresă, aplicate direct pe hemoroizi.

După ce am scos plantele din ulei, mai lăsăm uleiul în borcan 2 zile, după care îl strecurăm.

Cum se prepară unguentul de pătlagină

Acum putem prepara unguentul. Pentru aceasta avem nevoie de ceară de albine, pe care o putem procura de la magazinele naturiste.

Vom folosi câte 1 lingură de ceară pentru fiecare jumătate de pahar de ulei de pătlagină (aproximativ 85 de ml). Puteți ajusta masa unguentului în funcție de rezultatele obținute.

Dacă după ce s-a răcit vedeți că este prea tare, îl puteți retopi și adăuga mai mult ulei. Dacă din contră, unguentul este prea moale, la fel, îl puneți din nou pe foc, și mai adăugați puțină ceară.

Rețetă Unguent de Pătlagină

Rețetă Unguent de Pătlagină

Când este gata, luați vasul de pe foc, turnați unguentul cald într-o cutie sau într-un borcan, și lăsați la răcit pentru a se întări. Aplicați pur și simplu pe hemoroizi, pe răni, pe tăieturi, sau pe orice alte leziuni ale pielii.

Dacă doriți un unguent și mai eficient, puteți adăuga și câte 5 picături de ulei esențial de lavandă și câteva picături de Vitamina E imediat după ce ați luat unguentul de pe foc și e gata de turnat în recipiente.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


8 comentarii

  1. Multumesc…aveti retete uimitoare !!! Sa fiti fericiti si sanatosi !!!

  2. Vreau sa-l cumpar!De unde?!

  3. aveti sfaturi bune

  4. Patlagina face minuni la arsuri de soare. M-am ars de la soare in Delta. Aveam zone rosii pe picioare si ma usturau foarte tare. Stiam de mic ca frunzele de patlagina sunt bune la zgarieturi si sangerari. Am spalat si am frecat in maini doua frunze mari si le-am intins pe rana. Dupa jumatate de ora durerea a disparut. Sigur ajuta si pentru alte afectiuni. Sanatate si Doamne ajuta!

  5. Multumim ,mai vrem retete naturiste de creme , alifii

  6. Cu patlagina(frunze)mi-am vindecat o rana f. serioasa la picior.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.