Laptele ca Hrană și Leac

Laptele este mană de la Dumnezeu, una din cele mai îndestulătoare și mai gustoase surse de hrană, care poate să ție viața unui om. Pentru gustul său bun, românii l-au botezat “lapte dulce”.

Laptele ca Hrană și Leac

Laptele ca Hrană și Leac

Ce conține laptele

Laptele este un aliment complet, el conține tot ce îi trebuie omului pentru a trăi: apă, sare, zahăr, albumină și grăsime. Grăsimea este untul din lapte, albumina este cașul și urda, care sunt la fel cu albușul de ou și carnea de vită. Cine mănâncă lapte, este ca și cum ar mânca zahăr, ou, carne și grăsime. Laptele este o sursă fabuloasă de energie. Conține 15 substanțe nutritive esențiale care ajută la menținerea sănătății corpului uman.

• Proteine – care ajută la formarea și întreținerea țesuturilor și oaselor, precum și la producerea de anticorp pentru combaterea infecțiilor
• Glucide – care reprezintă o sursă primă de energie pentru celulele corpului
• Calciu – esențial pentru sănătatea dinților și oaselor, pentru ritmul inimii, contracția mușchilor, coagularea sângelui și funcția sistemului nervos

Laptele ca Hrană și Leac

Laptele ca Hrană și Leac

• Magneziu – important pentru sistemul cardiovascular, sănătatea mușchilor, dinților și prevenirea atacului de cord
• Fosfor – menține dinții, oasele și gingiile sănătoase
• Zinc – ajută la creșterea capacităților cognitive
•Vitamina A – importantă pentru ochi și acuitatea vizuală, pentru piele, păr, dinți și gingii, pentru creșterea rezistenței organismului la infecții și întărirea sistemului imunitar
Vitamina D – care ajută la utilizarea calciului și fosforului, necesare pentru dinți și oase tari
• Vitamina B1 – care sprijină sistemul nervos, funcția mușchilor și a inimii
• Vitamina B2 – care îmbunătățește aspectul pieii, părului și unghiilor
• Vitamina B5 – susține procesul de formare a anticorpilor și prevenirea infecțiilor
• Vitamina B6 – ajută la asimilarea proteinelor și grăsimilor, la producerea globulelor roșii și anticorpilor
• Vitamina B9 – previne anemia, protejează împotriva paraziților intestinali și intoxicării alimentare
• Vitamina B12 – esențial pentru formarea și regenerarea globulelor roșii
• Vitamina PP – importantă pentru creșterea și dezvoltarea copiilor, pentru sănătatea sistemului nervos și digestiv

Laptele ca leac

Laptele este medicament pentru o mulțime de boli. Nici o boală molipsitoare nu se tămăduiește fără lapte. Mai întâi de toate, laptele tămăduiește aprinderile de stomac, care dau dureri în capul pieptului, arsuri și senzație de arsură pe gât și esofag, acreli și oțeteală în gură. De asemenea, laptele vindecă bolile căpătate de pe urma beției.

Laptele ajută în bolile de rinichi. Cei care au umflături (la picioare, la ochi), nu au voie să mănânce decât lapte. Persoanele care suferă de gută, constipație sau de ficat pot bea zer.

Toți bolnavii de inimă și de ficat, care suferă de umflarea pântecelui sunt de asemenea sfătuiți să urmeze o cură cu lapte dulce. Un bolnav de rinichi, de stomac sau de orice altă boală în care nevoie numai de lapte, poate să bea până la 2-3 litri pe zi.

Beneficiile consumului de lapte la toate vârstele

Laptele este o hrană completă nu numai pentru copii, ci și pentru oamenii mari. Copiii care beau un litru de lapte pe zi, pe lângă alte alimente, se dezvoltă mai bine, cresc mai repede și mai voinici. Sistemul lor imunitar este mult mai puternic decât al celor care nu beau deloc sau rareori lapte.

Unui copil care merge la școală este bine să i se dea lapte la micul-dejun și apoi iarăși în timpul zilei, cel puțin 500 ml. Pentru copiii prea mici sau sugari, laptele poate fi prea greu. De aceea este bine ca până la 8 luni sau chiar 1 an, mama să alăpteze copilul. După ce i-au ieșit pruncului dinții, mama poate să-i dea de 2 ori pe zi lapte de vacă, în care s-a fiert orez, griș sau tăiței de casă. Femeile care alăptează, precum și fetele tinere, trebuie să bea lapte tot așa, dimineața și seara.

Pe lângă lapte, adulții mai au nevoie și de pâine, ouă, carne, legume, zarzavaturi și poame. Cu toate acestea, dacă cineva ar fi nevoit să trăiască toată viața numai cu lapte, ar putea supraviețui foarte bine.

Bătrânilor fără dinți, sau care suferă cu stomacul, laptele le priește de minune. Laptele se mistuie foarte repede și nu strică stomacul, așa cum face carnea. Cei care mănâncă lapte des, îmbătrânește mai târziu, nu face gută, nu se îmbolnăvește de ficat, și nici de rinichi.

Cum se consumă laptele

Cel mai bun lapte este cel fiert. Putem bea și lapte crud, însă numai de la o vită foarte sănătoasă. Laptele bătut, laptele covăsit și iaurtul sunt de asemenea foarte hrănitoare și sănătoase. Untul este și el un aliment prețios, care ne dă mai multă putere. Brânza de vaci este și ea considerată medicament, mai ales pentru convalescenți sau cei care sunt la regim.

Bibliografie:

Preot Iov Burlacu, Rețetarul de la Neamț – „Leacuri din Grădina Mănăstirii, Spre Folosul Credincioșilor”

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


3 comentarii

  1. …cel mai bun articol……acesta este adevarul despre lapte.

    • da..da……..adica oamenii au baut mii de ani lapte ca sa se trezeasca niste dastepti acuma- printre care si tu …- sa ne explice ca de fapt e invers….cara-te si bea lapte de soia ori lapte de ce naiba vrei tu si lasa-ne cu emanatiile astea….ca esti nimeni in drum ca sa ne spui tu ca este complet fals ,guru de astia care cred ca detin adevarul absolut s-au mai vazut …deci viteza si cara-te ca incurci lumea pe aici…. oi fi un vegetarian de ala isteric ..cara-te la soia ta..

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.