Înțepăturile de Albine – Top 12 Remedii Calmante la Domiciliu

Înțepăturile de albine nu sunt periculoase pentru sănătate, cel puțin nu pentru cei care nu sunt alergici la mușcăturile de insecte. De cele mai multe ori, înțepăturile de albine produc reacții locale, precum înroșirea pielii, umflături sau durere.

Înțepăturile de Albine – 12 Remedii Calmante la Domiciliu

Înțepăturile de Albine – 12 Remedii Calmante la Domiciliu

Persoanele alergice la veninul albinelor sau viespilor trebuie să se păzească de acestea, deoarece înțepăturile lor pot fi în cazurile extreme mortale. Reacțiile alergice severe se numesc reacții anafilactice, și pot afecta întreg corpul celui înțepat. Simptomele sunt: dificultăți respiratorii, urticare sau mâncărimi pe mai multe zone ale corpului, umflarea feței, gâtului și gurii, dificultăți la înghițire, anxietate, creșterea pulsului, amețeală sau o scădere acută a tensiunii arteriale. În astfel de cazuri, este necesară intervenția de urgență a medicului.

Dacă nu sunteți alergic la veninul de albine și simptomele pe care le experimentați sunt normale – înroșirea și umflarea locului înțepat, atunci puteți folosi câteva remedii naturiste.

1. Prima măsură: comprese cu gheață

După ce ați scos acul (dacă e cazul) din piele, spălați pielea cu apă și aplicați o bucată de gheață învelită într-o pânză de tifon, sau o pungă de legume congelate. Acest lucru ajută la constricția vaselor de sânge, împiedicând astfel circularea veninului în sânge. Gheața produce de asemenea un efect de amorțire din cauza răcelii, care ajută la dezinflamarea locului și la reducerea mâncărimii și durerii. Gheața se ține pe înțepătură 10 minute, iar după o pauză de 10 minute se aplică altă compresă cu gheață.

2. Noroi

Da, acesta este un tratament pe cât de ciudat, pe atât de eficient și simplu din cale-afară. Dacă sunt afară, și nu aveți ce folosi pentru înțepătura de albine, luați puțin pământ, amestecați cu puțină apă și formați puțin noroi, sau glod, cum se mai zice. Aplicați noroiul pe zona înțepată, și veți vedea că în 2-3 minute dispar toate simptomele dureroase.

3. Pastă de bicarbonat de sodiu

Unul din remediile eficiente pentru înțepăturile de albine este bicarbonatul de sodiu. Bicarbonatul este alcalin în natură, și ajută la neutralizarea acidului form al veninului. Amestecați 1 lingură de bicarbonat de sodiu și suficientă apă, cât să obțineți o pastă, apoi aplicați pasta pe locul înțepat și lăsați să se usuce. Repetați acest procedeu de 3-4 ori pe zi.

4. Pastă de dinți

Aceasta este o metodă ciudată, dar eficientă pentru ameliorarea simptomelor. Pasta de dinți conține glicerină, care ajută la uscarea veninului rămas (eventual) în piele, și este alcalină, calitate prin care ajută la reducerea acidului lăsat de veninul albinei. Aplicați puțină pastă de dinți pe înțepătură, și lăsați câteva minute. Veți simți în scurt timp o ușurare a durerii. Repetați procedeul la fiecare 3-4 ore.

5. Miere

Ce ironie, nu? Mierea, produsul cel mai important al albinelor poate fi folosit ca leac pentru înțepăturile de albine. Mierea este un ingredient antibacterian natural, care ne poate scuti de o posibilă infecție, și totodată ne poate da ușurare de la inflamații și dureri. Aplicați miere de mai multe ori pe zi, pe locul înțepat.

6. Pătlagină

Frunzele de pătlagină pe care le putem vedea crescând aproape peste tot sunt remedii populare extrem de eficiente pentru tratarea mușcăturilor de insecte, mușcături de șarpe, înțepăturilor de albine sau viespi, tăieturilor, rănilor, iritațiilor sau altor afecțiuni dureroase ale pielii. Frunza de pătlagină are proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene, și ajută la vindecarea țesuturilor lezate. Frunza de pătlagină se spală, se mestecă puțin în gură și se aplică așa pe înțepătură. Saliva este de asemenea antibacteriană, și împreună cu sucul frunzei de pătlagină, ajută la prevenirea infecțiilor.

7. Pătrunjel

Această verdeață conține foarte multe uleiuri volatile, dar cel mai important este eugenolul, un compus cu proprietăți antiinflamatorii deosebite. Tocați mărunt câteva frunze de pătrunjel și aplicați terciul obținut pe locul afectat. Puteți fixa pătrunjelul cu un bandaj.

8. Ulei de lavandă

Aproape toate uleiurile esențiale din plante au proprietăți antiinflamatoare și antihistaminice. Uleiul de levănțică este de asemenea bun pentru reducerea pruritului (mâncărimilor pielii) și iritațiilor. Masați puțin ulei de lavandă pe locul inflamat.

9. Sare amară

Cristalele de sare Epsom conțin magneziu și sulf, două substanțe renumite pentru capacitatea lor de a reduce inflamațiile și durerea. Însă cel mai important beneficiu este că sarea amară ajută la scoaterea acului din piele. Faceți o pastă din sare amară și apă, și aplicați pe zona afectată.

10. Ulei de sunătoare

Uleiul de sunătoare este foarte bun pentru răni, inflamații, dureri musculare și înțepături de gândaci. Acest ulei nu trebuie aplicat direct pe piele, ci trebuie diluat. În cazul nostru, se poate amesteca cu puțină argilă (care absoarbe toxinele din piele și corp), cât să obțineți o pastă.

11. Usturoi

Proprietățile antibacteriene și antiinflamatoare ale usturoiului îl recomandă pentru durerea și inflamațiile cauzate de înțepăturile de albine. Zdrobiți 1 cățel de usturoi și amestecați cu puțin ulei de cocos sau de măsline. Aplicați pasta pe locul înțepat.

12. Cărbune activ

Cărbunele activ este unul din cele mai rapide remedii pentru înțepăturile de albine. La fel ca argila, cărbunele activ atrage toate substanțele toxice și dăunătoare din corp. În acest caz, acesta scoate elementele otrăvitoare din corp, reducând totodată inflamația și durerea. Formați o pastă din cărbune activ și apă și aplicați pe zona afectată sub formă de compresă. Lăsați să acționeze 10-15 minute.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. nu stiam ca sunt atatea remedii!!

  2. Eu ma feresc de asa ceva pentru ca intru in soc anafilactic….., am patit-o de doua ori.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.