Vânătăi sau Echimoze – Tratamente Naturiste

Echimozele sunt niște pete negru-albăstrui, cunoscute în popor sub numele de vânătăi. Ele se produc din cauza infiltrării sub piele a sângelui din vasele capilare, cel mai adesea în urma unei răniri. Echimoza oculară (ochiul vânăt) este mai frecvent întâlnită la bărbați decât la femei, însă vânătăile apar mai des la femei, în special pe picioare.

Echimoze – Tratamente Naturiste  
Vânătăi sau Echimoze – Tratamente Naturiste

Vânătăi sau Echimoze – Tratamente Naturiste

Tratamentele naturiste pentru vindecarea echimozelor sau vânătăilor includ consumul de fructe citrice sau utilizarea unor plante recunoscute științific. Fructele bogate în Vitamina C și bioflavonoizi sunt compuși care ajută la întărirea pereților capilarelor, făcându-i mai rezistenți la scurgerile de sânge, din cauza cărora apar vânătăile. Acești nutrienți ajută zonele negre-albăstrui de pe piele să se vindece mai repede.

1. Arnica

Comisia Europeană susține că această plantă ajută la vindecarea leziunilor, datorită proprietăților sale calmante, antiseptice și antiinflamatoare. Se folosește numai pentru uz extern. Se prepară o infuzie dintr-o linguriță de plantă uscată și 1 cană de apă clocotită. După ce s-a răcorit, se aplică pe piele cu o bucată de vată sau pânză curată. Sau se pot adăuga câteva picături de tinctură de arnică în puțină apă și aplica pe vânătăi. La magazinele naturiste puteți găsi de asemenea unguent de arnică (căutați un produs care conține cel puțin 15% ulei de arnică).

2. Tătăneasa

Este una din cele mai vechi plante folosite pentru problemele pielii în Grecia Antică. Cercetările recente confirmă acest lucru în urma descoperirii în tătăneasă a unei substanțe chimice numite alantoină (regăsită în multe unguente din comerț), care favorizează vindecarea leziunilor pielii.

Astăzi, tătăneasa este o plantă aprobată de Comisia Europeană pentru tratarea vânătăilor, contuziilor și luxațiilor, după ce cercetătorii germani au descoperit că planta are și proprietăți antiinflamatoare. Se folosește doar extern.

Pentru tratarea echimozelor, se aplică mai întâi pe locul afectat comprese cu gheață, apoi se bandajează locul cu o compresă înmuiată în ceai de tătăneasă. Dacă se folosește imediat de la suferirea vânătăii, planta poate preveni modificarea culorii pielii.

3. Pătrunjelul

Atunci când vă răniți, încercați să aplicați pe locul afectat frunze verzi de pătrunjel tocat, de mai multe ori pe zi. Pătrunjelul curăță pielea și petele albăstrui sau negre în câteva zile.

4. Cartoful

Se știe din bătrâni despre cartof că este o legumă bună de pus pe un ochi învinețit. Este mult mai eficient decât o felie de carne crudă.

5. Sunătoare

Sunătoarea conține un ulei de culoare roșie care dă impresia că planta sângerează. Cercetările științifice confirmă faptul că uleiul de sunătoare poate ajuta la tratarea afecțiunilor pielii, în special arsuri, tăieturi, contuzii sau alte tipuri de plăgi. Puneți 1-2 lingurițe de sunătoare uscată la macerat în ulei și lăsați peste noapte sau mai multe zile. Utilizați apoi uleiul obținut la tratarea rănilor. Sau puteți cumpăra ulei de sunătoare gata preparat, de la magazinele naturiste.

Bibliografie:

“Farmacia Verde”, James A. Duke

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.