Alimentele Fermentate – Știai Cât de Sănătoase Sunt?

Băuturile și alimentele fermentate sunt probabil unul din cele mai “la modă” abordări în rândul nutriționiștilor. Fermentația este un proces natural, început de câteva mii de ani, și exploatat în beneficiul sănătății de numeroase popoare. Secretul alimentelor fermentate este conținutul ridicat de probiotice, bacterii bune care îmbunătățesc funcția tractului digestiv și starea de sănătate a organismului per ansamblu.

Alimentele Fermentate - Știai Cât de Sănătoase Sunt?

Alimentele Fermentate – Știai Cât de Sănătoase Sunt?

> Iaurtul, murăturile, berea, socata

Alimentele fermentate sunt un medicament străvechi, despre care cercetătorii au început să vorbească tot mai mult. Cele mai populare produse fermentate pe care suntem sfătuiți să le consumăm cât mai des posibil sunt: iaurtul sau laptele bătut preparat în casă, kefirul, castraveții murați și alte murături, berea, lichiorul sau kombucha.

Dacă la începuturi, fermentația era o metodă utilizată strict pentru conservarea alimentelor, astăzi, cercetătorii recomandă produsele fermentate pentru un consum regulat datorită probioticelor pe care acestea le conțin. Probioticele sunt microorganisme vii din alimentele fermentate care pot face minuni pentru sănătatea corpului uman.

Probioticele - Indicații terapeutice  

Bacteriile bune ajută procesul de digerare a alimentelor, combat infectarea cu patogeni, și influențează inclusiv creierul și starea de spirit.  Consumul de alimente fermentate sau probiotice este benefic în caz de constipație sau diaree, tulburări alergice, vaginita bacteriană sau candidă, infecții urinare, infecții respiratorii, carii dentare, malnutriție la copii, obezitate, boli inflamatorii cronice sau dezechilibre ale sistemului imunitar.

Sănătatea dentară. Bacteria numită Lactobacillus reuteri, implicată în procesul de fermentate al acidului lactic ucide bacteriile rele care cauzează cariile dentare și boli ale gingiilor.

Prevenirea diareei. Diareea este de multe ori o reacție adversă la un tratament cu antibiotice, întrucât aceste medicamente ucid inclusiv bacteriile bune din intestine împreună cu cele rele care au cauzat infecția. Consumul de alimente fermentate poate preveni astfel de episoade.

Reducerea riscului de infecții respiratorii. Nu se știe exact cum acționează, însă probioticele din intestine scad incidența de infecții respiratorii și răceli.

Scăderea tensiunii arteriale. Studiile au arătat că Bacteria Lactobacillus reuteri este la fel de eficientă în reducerea tensiunii arteriale la pacienții hipertensivi ca și alte medicamente.

Prevenirea eczemelor. Această afecțiune a pielii care cauzează mâncărimi și iritații poate fi prevenită la copii încă din timpul sarcinii, dacă mama consumă alimente fermentate sau probiotice (în special iaurt).

• Calmează tulburările digestive. Probioticele și alimentele fermentate sunt medicamentul perfect pentru problemele digestive: sindromul colonului iritabil, infecții intestinale, gastroenterită, colită și boala Crohn.

Sănătatea creierului. Una din cele mai incitante arii de cercetare a probioticelor este asocierea ecosistemului intestinelor de creier. Cercetări recente au arătat că bacteriile bune care trăiesc în intestinele noastre influențează dezvoltarea și structurarea creierului. De altfel, experții numesc burta un “al doilea creier”. Se estimează că 50% din neurotransmițătorii din creier sunt produși în burtă, inclusiv cea mai mare parte a serotoninei – hormonul fericirii, sau compusul chimic capabil să inducă starea de bine.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. da e adevarat ! laptele batut si kefirul sant bune,la fel si muraturile de casa,contin probiotice,ce ajuta digestia tractului digestiv,dar si alte beneficii !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.