Antrax – tipuri, simptome si tratament

antrax

Antraxul este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Bacillus anthracis. Antraxul de obicei, in urma contactului cu animale infestate . Exista trei forme ale infectiei cu antrax: cutanat (de piele), inhalare (plămâni) și gastro-intestinal (stomac și intestin). Simptomatologia este diferita in functie de tipul bolii. Diagnosticul se bazeaza pe evidentierea bacteriei in sange sau alte secretii. Tratamentul este bazat pe antibiotice.

Antrax este o boala care se poate intalni în întreaga lume. Acesta estemai frecventa în regiunile agricole, in tarile in curs de dezvoltare sau in țările fără un program de sănătate publică veterinară.

Antrax se transmite sub forma unui spori. Portile de intrare ale sporilor pot fi reprezentate de piele, mucoasa bucala sau nazala. Cele mai multe persoane care sunt expuse la antrax deveni bolnav în termen de o săptămână, dar poate dura la fel de mult ca 42 zile pentru antrax prin inhalare.

SEMNE SI SIMPTOME – ANTRAX

Antraxul este o infectie care difera din punct de vedere simptomatologic, in functie de poarta de intrare a infectiei, astfel vom avea:
  • Antrax cutanatAceasta este cea mai comuna forma de antrax. Sporii patrund printr-o leziune, uneori greu perceptibila a pielii. Primele simptome includ mâncărimea puternica în locul in care pielea a fost expusa. Apoi, apare senzatia de caldura puternica si inflamatia. In evolutie, zona afectata poate fi acoperita de o crusta neagra. Daca nu este tratata, infectia se poate raspandi la ganglionii limfatici si in sange, provocand infectii sistemice (septicemii)
  • Antraxul pulmonarInhalarea de antrax este foarte rara. Primele simptome includ febra, oboseala, stare generala de rau, tuse si durere toracica. Pacientul poate sa mai prezinta febra mare, tahicardie si dificultati in respiratie. Acest tip de antrax, este de cele mai multe ori fatal.
  • Antraxul gastro-intestinalAcest forma apare numai după consumul de carne infectata, insuficient preparata termic. Primele simptome includ febra, dureri abdominale severe, vrsaturi, scaune apoase, diaree cu sânge și eliminare de sange prin cavitatea bucala (hematemeza).

Riscul de transmitere a antraxului de la o persoana la alta este foarte scazut in cadrul celui cutanat si nul in celelalte cazuri.

DIAGNOSTIC SI TRATAMENT – ANTRAX

Diagnosticul antraxului se face pe baza culturilor bacteriene din sange, diverse secretii sau parti biposice ale portii de intrare. Izolarea bacteriei in cultura si identificarea anticorpilor specifici in sange pune cu usurinta diagnosticul de antrax.
Tratamentul antraxului este bazat pe administrarea de antibiotice. Antibioticoterapia prezinta efecte rapide si eficiente in cazul atraxului cutanat sau in primele stadii ale atraxului pulmonar si gastro-intestinal.
Netratat corespunzator, antraxul duce la hemoragii puternice sau la infectii sistemice ce provoaca in cel mai scurt timp moartea pacientului.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.