Bronșita – Tratamente Naturiste Confirmate de Comisia Europeană

Bronșita este inflamația căilor bronșice, care provoacă tuse persistentă, congestia pieptului și adeseori producerea unei cantități mari de mucus. Remediile naturiste pe bază de plante și leacurile din popor s-au dovedit de multe ori eficiente în cazul acestei afecțiuni, deși unii medici iau în râs asemenea abordări.

Bronșita – Tratamente Naturiste

Bronșita – Tratamente Naturiste

Bronșita – Cauze

Există câțiva factori care pot provoca bronșita: microbii sau virusurile, fumul de țigară, expunerea la anumite substanțe chimice sau alți factori iritanți ai căilor respiratorii. Studiile au arătat că copii ai căror părinți sunt fumători sau cei care sunt expuși la niveluri ridicate de formaldehidă – o substanță cu care se vopsesc mașinile și mobila, sunt la un risc mai mare să facă bronșită sau astm bronșic.

Studiile confirmă tratamentele naturiste

Bronșita se vindecă de regulă de la sine, fără tratament, dar există și cazuri când poate să devină cronică. Antibioticele trebuie păstrate doar pentru cazurile grave, deoarece că acestea pot avea un efect advers extrem de periculos. Antibioticele creează microorganisme rezistente la tratament.

 Caprifoiul

Caprifoiul – planta cunoscută sub numele de Mâna Maicii Domnului, este una din cele mai bune plante pentru gripă și bronșită. În prezent se desfășoară foarte multe studii științifice pentru a reabilita credința în remediile populare. În anul 1993, cercetătorii chinezi au realizat un studiu pe copii suferinzi de bronșită. Aceștia au fost împărțiți în 3 grupuri. Primul grup a primit un amestec de plante pe bază de caprifoi, gura-lupului și forsița. Alt grup a primit numai antibiotice, iar al treilea grup a primit și plante, și antibiotice.

Copiii care au primit tratamentul natural din plante au prezentat ameliorări ale simptomelor: tuse, febră și greutăți în respirație. Nu au fost observate reacții adverse. Aceste vești sunt foarte bune. Pentru tratarea bronșitelor, cel mai eficient și sigur mod de utilizare a plantelor este sub formă de ceai sau tincturi.

 Eucaliptul

Această plantă este considerată un foarte bun expectorant, întrucât conține substanțe care ajută la eliminara mucusului. Comisia Europeană a aprobat utilizarea inhalațiilor cu eucalipt pentru vindecarea cazurilor de tuse și bronșită. Se poate folosi în acest caz uleiul de eucalipt. La fel de bun este și ceaiul de eucalipt. Uleiurile esențiale conținute de eucalipt sunt rapid absorbite de corp și ajung la plămâni, unde exercită efecte antiseptice și expectorante.

Usturoiul

Consumul mare de usturoi ajută la prevenirea bronșitelor, și ne protejează împotriva răcelilor și gripei, deoarece această plantă este foarte bogată în substanțe chimice cu proprietăți antivirale și antibacteriene.

Atunci când pătrunde în interiorul organismului, usturoiul eliberează substanțe aromatice, printre care și alicina, una din cele mai puternice substanțe antiseptice. acești compuși aromatici ajung la plămânii prin intermediul respirației. Pentru a înlătura mirosul de usturoi, mestecați câteva frunze de pătrunjel sau leuștean.

Lumânărica

Aceasta este o altă plantă aprobată de Comisia Europeană ca remediu pentru afecțiunile respiratorii, datorită proprietăților sale expectorante. Lumânărica ajută la eliminarea mucusului, calmează durerile de gât, are efecte antibacteriene și ajută la oprirea spasmelor musculare care produc tusea. Lumânărica este de altfel una din cele mai vechi plante folosite pentru calmarea problemelor respiratorii.

Urzica

În ultimii ani, urzica a fost folosită tot mai mult pentru tratarea bolilor. Ceaiul de urzică este recomandat pentru rinită alergică (febra de fân), bronșită și astm bronșic. Pentru calmarea simptomelor de bronșită sau astm bronșic, se recomandă sucul din rădăcină și frunze de urzică (date prin mașină), amestecat cu miere sau zahăr. Ceaiul se prepară din 2 lingurițe de plantă uscată la infuzat într-o cană de apă clocotită.

Pătlagina îngustă

Această plantă poate opri tusea. Comisia Europeană o recomandă ca fiind un remediu sigur și eficient în tratarea afecțiunilor bronhice. Are de asemenea proprietăți antibacteriene. Se prepară o infuzie dintr-o linguriță de plantă uscată la o cană de apă clocotită.

Ciuboțica-cucului

Cercetările arată că 1 linguriță de flori uscate sau ½ linguriță de rădăcină de ciuboțica-cucului și 1 cană de apă clocotită poate fi o rețetă de ceai expectorant minunat pentru bronșită, tuse și răceală.

Condimente pentru eliberarea căilor respiratorii

Pe lângă aceste plante, puteți ronțăi cât mai des posibil un amestec din usturoi, hrean, ghimbir, turmeric, muștar și ardei iute. Sau puteți prepara un ceai fierbinte din oricare din aceste ingrediente, pentru desfundarea nasului și a căilor bronhice.

Bibliografie:

“Farmacia Verde”, James, A. Duke

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.