Flutter atrial – cauze, simptome, tratament

Flutter-ul artial reprezinta o afectiune cardiaca caracterizata printr-un ritm cardiac patologic, grabit, care nu-i permite inimii sa se odihneasca. Cauzele sunt variate, de cele mai  multe ori flutter-ul aparand pe baza unor alte afectiuni cardiace sau non-caridace. Simptomele releva o stare de agitatie generala a intregului organism. Diagnosticul se pune pe baza EKG-ului. Tratamentul consta in tratarea afectiunii de baza.

FLUTTER

In mod normal frecventa cardiaca normala este de 65-75 batai pe minut. Atunci cand vorbim insa de flutter atrial, frecventa creste peste 250-350 batai pe minut.

Cauzele flutter-ului atrial pot fi:

Cardiace:

  • hiptertensiunea arteriala refractara la tratament
  • infectii ale pericardului urmate de inflamatia sa – pericardite
  • infarctul miocardic acut
  • hipertrofie cardiaca
  • dupa interventiile pe cord deschis, in primele 2 saptamani

 Extra-cardiace:

  • infectii pulmonare
  • embolii pulmonare
  • hipertiroidism
  • consumul excesiv de alcool

Flutter-ul atrial apare ca si afectiune primara in doar 20% din cazuri si atunci cauza nu este cunoscuta.

SEMNE SI SIMPTOMEFLUTTER ATRIAL

Cel mai important si des intalnit simpltom al flutter-ului atrial este palpitatia.  Aceasta este descrisa ca o bataie anormala a inimii resimtite pentru cateva secunde si care se repeta timp indelungat.

Efectul principal al flutter-ului atrial este imposibilitatea inimii de a trimite cantitatea de sange potrivita spre celelalte organe. De aici apar o serie de semne si simptome care tradeaza  flutter-ul:

  • anxietatea puternica
  • stari de vertij, lesin sau chiar sincopa
  • astenie fizica si psihica prelungita
  • dispnee paroxistica

Complicatiile cele mai intalnite ale flutter-ului atrial netratat sunt aparitia de cheaguri care pot migra pe diferite artere, ducand la aparitia emboliilor sau chiar a accidentului vascular cerebral. O alta complicatie frecventa reprezinta „obosirea” muschiului cardiac si imposibilitatea sa de a rezista la eforul supus, ceea ce va duce la aparitia insuficientei cardiace.

DIAGNOSTIC SI TRATAMENT – FLUTTER ATRIAL

Flutter-ul atrial se diagnosticheza cu ajutorul examenului EKG care are un aspect specific in aceasta afectiune. Se apeleaza insa si la alte teste care sa aduca informatii asupra gravitatii bolii si mai ales asupra afectiunii care sta la baza ei.

Ecografia cardiaca ofera informatii importante asupra aspectului inimii, formei, volumului si modului de functionare a valvelor. Testul Holter, ce presupune monitorizarea timp de 24 de ore a activitatii cardiace, reprezinta de asemenea o metoda fidela de diagnostic a oricerei afectiuni cardiace care ar putea sa duca la flutter atrial.

Tratamentul acopera trei directii: tratarea cauzei, minimalizarea simptomelor si impiedicarea aparitiei complicatiilor. Astfel tratamentul difera de la caz la caz si poate varia de la monitorizarea functiei cardiace a pacientului pana la interventii chirurgicale care sa elimine pericolul pierderii vietii.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.