Anemia aplastica – cauze, simptome, tratament

Anemie aplastica este o anemie normocroma si normocitara care rezulta din insuficienta sintezei de precursori sangvini, producand hipoplazia maduvei osoase si scaderea numarului de eritrocite, leucocite si trombocite. Simptomele apar atunci cand scaderea numarului celor trei tipuri de elemente sangvine este marcanta. Diagnosicul presupune demonstrarea pancitopeniei periferice si scaderea numerului celulelor precursoare de la nivelul maduvei hematogene. Tratamentul este medicamentos.

Anemiaanemiee aplastica, adica scaderea numarului de eritrocite pe baza scaderii capacitatii de sinteaza de precusori, vine insotita de scaderea numarului de leucocite si trombocite, care atesta deficitul sintezei globale de la nivelul maduvei hematogene.

ETIOLOGIE – Anemia aplastica

Adevarata anemie aplastica este mai frecventa la copii si la adulti si nu se cunoste cauzele care stau la baza ei. In 30% din cazuri, acest tip de anemie, poate sa fie provocata de catre expunerea la radiatii, administrarea indelungata a unor medicamente, intoxicatie cu substante chimice toxice.

De asemenea exista si un tip de anemie aplasticacu distributie genetica. Anemia Fanconi este cea mai grava anemie aplastica ce afecteaza copii. De obicei este instotia de grave malformatii de organ care pun viata micutului in pericol. Din aceasi categorie a anemiilor apastice cu distributie genetica face parte si anemia provocata de fibroza chistica a pancreasului.

SEMNE SI SIMPTOME – Anemia aplastica

Debutul bolii este de cele mai multe ori insidios. Simptomatologia anemica difera in functie de gravitatea afectarii diviziunii celulare medulare. Astfel sunt prezente simptome precum paloarea excesiva, slabiciune musculara pregnanta, hipotensiune arteriala, stari de lipotimie si splenomegalie.

Pentru ca acest tip de anemie vine insotit si cu scaderea numarului de trombocite si leucocite, frecvent pacientii vor prezenta succeptibilitate crescuta la infectii, sangerari gingivale, petesii, echimoze produse rapid, hemoragii digestive, etc.

DIAGNOSTIC SI TRATAMENT – Anemia aplastica

Anemia aplastica se suspicioneaza in special la tinerii care prezinta pancitopenie (scaderea eritrocitelor, a leucocitelor si a trombocitelor). Frotiul de sange evidentiaza caracterul normocitar si normocrom al anemiei. Acest diagnostic este confirmat in urma frotiului de maduva in care se evidentiaza aplazia celulelor germinative.

Tratamentul anemiei aplastice este reprezentat de administrarea de globulina antitimocitara ecvina si ciclosporine. Aceasta conduita terapeutica prezinta efecte benefice in aproximativ 70% din cazuri.

Din pacate, la pacientii cu anemie aplastica severa, refractara la tratament sau la cei care prezintra reactie alergica la globulina antitimocitara ecvina, unica metoda de tratament este reprezentata de transplantul de maduva osoasa.  Acest tratament prezinta aficacitate maxima mai ales la pacientii tineri insa impune riscuri majore in ceea ce priveste gasirea unui donator complet compatibil cu pacientul. Incompatibilitatea pune serios viata in pericol.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.