Schistosomiaza – cauze, simptome, tratament

Schistosomiaza este o afectiune fungica reprezentata de infestarea cu viermi inelari din clasa Schistosoma. Acesti paraziti sunt contactati transcutanat in urma contactului cu apa contaminata.  Simptomele pot fi acute sau cronice si intreseaza cu precadere sistemul gastro-intestinal. Diagnosticul se face prin identificarea oualor in scaun, urina sau prin biopsia probelor. Tratamentul este medicamentos.

Tratament-Parazitoze-Intestinale

ETIOLOGIE – Schistosomiaza

Schistosomiaza reprezinta cea mai intalnita infectia cu viermi inelari. Aproximativ 200 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu aceasta boala.

Poarta de intrare a parazitilor este cutanata, iar locul lor de dezvoltare este reprezentat de venele mezenterice sau ale vezicii urinare, de aici explicandu-se faptul ca simptomatologia evidenta pentru aceasta afectiune, intereseaza tractul digestiv.

SEMNE SI SIMPTOME – Schistosomiaza

Schistosomiaza acuta apare dupa o perioada de latenta de 2-4 saptamani . Simptomele includ febra, frisoane, greata, dureri abdominale, stare generala proasta, mialgii, rush cutanat. Aceste simptome se pot intalni in diverse grade de intensitate, in functie de sistemul imunitar al fiecaruia.

Atunci cand ouale acestiu vierme sunt pastrati la nivelul diferitelor organe, apare schistosomiaza cronica, cu un tabolu clinic bine definit si cu posibilitate de evolutie si de aparitie a complicatiilor.

Ulceratia mucoasei intestinale se manifesta prin hemoragii sub forma de melena sau diaree sangvinolenta. Odata cu progresarea leziunilor pot sa apara fibrozari locale, fistule si proliferari papilomatoase.

Atunci cand infectia este localizata la nivelul vezicii urinare disuria, hematuria si urinarile frecvente sunt cele mai frecvente simptome.

Infectiile bacteriene secundare, apar la nivelul tractului digestiv si pot determina frecvent la septicemie.

Atunci cand schistosomiaza apare la nivel genital, netratata poate duce inferitilitate. Ouale ajunse in plamani, duc la dezvoltarea hipetensiunii pulmonare si a cordului pulmonar. De asemenea, atunci cand infectia se localizeaza la nivelul  maduvei spinarii poate cauza mielite transversale iar atunci cand afecatat este creierul, apar deseori convilsiile.

Schistosomiaza este o afectiune fungica ce poate sa produca, netratata, moartea pacientului sau complicatii importante.

DIAGNOSTIC SI TRATAMENT – Schistosomiaza

Schistosomiaza se suspicioneaza pe baza simptomatologiei si se confirma in urma analizei scaunului si a urinei in care se vor gasi ouale viermilor inelari.

Tratamentul este reprezentat de administrarea de Praziquantel, antifungic puternic care elimina viermii deja existenti insa nu actioneaza si asupra oulor.

Astfel persoanele care sunt cunoscute cu schistosomiaza trebuie diagnosticate periodic, pentru evidentiare eventualelor infectii recurente si tratarea lor.

Pentru ca pana in prezent nu exista vaccin pentru aceasta afectiune des intalnita, metodele profilactice cunoscute constau in eliminarea contactului cu apa posibil contaminata si izolarea probolor de materii fecale si urina de la pacientii cunoscuti deja cu aceasta boala.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.