Tetanos – cauze, simptome, tratament

Tetanosul este o intoxicatie acuta provocata de toxina produsa de bacteria Clostriudium tetani. Simptomele sunt reprezentate in special de spasme tonice intermitente ale musculaturii voluntare. Diagnosticul este clinic iar tratamentul este medicamentos.

670px-Know-when-You-Need-a-Tetanus-Shot-Step-12-Version-2

ETIOLOGIE – Tetanos

Bacilii tetanici dau nastere unor spori rezistenti ce pot sa se gaseasca pe sol si in fecalele animalelor si care pot sa traiasca timp de 2-3 ani. Anual, la nivel mondial se inregisteaza peste un milion de decese anuale, majoritatea fiind in randul nou-nascutilor si a copiilor.

Poarta de intrarea a toxinei in organsim este reprezentata de o  plaga, rana, traumatism sau de cicatricea ombilicala la nou nascuti si duce la infectii localizate sau generalizate, care pun viata pacientului in pericol.

SEMNE SI SIMPTOME – Tetanos

Perioada de incubatie variaza de la 2 la 50 de zile. Cel mai frecvent simptom care apare este reprezentat de rigiditatea mandibulei. Alte simptome des intalnite sunt dificultatea la inghitire, irascibilitatea, agitatia, redoarea cefei, cefaleea, febra, spasme tonice la nivelul musculaturii membrelor si imposibilitatea realizarii miscarilor dorite.

Odata cu evolutia bolii apare imposibilitatea deschiderii complete a cavitatii bucale, iar spasmul musculaturii faciale determina o expresie caracteristica de “zambet fix”. In timp, poate sa apara si spasmul musculaturii scheletice de la nivelul abdomenului, spatelui si a cefei.

Disfagia, adica greutatea la inghitirea alimentelor cat si spasmele tonice dureroase insotite de traspiratii profunde si acutizate la zbolote mici sau la miscari bruste, evidentiaza evolutia bolii.

In timpul unui spasm generalizat, pacientul este incapabil sa vorbeasca sau sa-si exprime durerea si spaima prin tipat, deoarece apare rigiditatea peretelui toracic si spasmul glotic. Acest tip de spasm poate sa interfereze cu respiratia, ducand la cianoza si asfixie fatala pacientului.

Tetanosul la nou nascuti este de cele mai multe ori generalizat si cu potential fatal crescut. Incepe la nivelul ombilicului, care nu este curatat corespunzator si se generalizeaza rapid, fiind tradus prin spasme, rigiditate, imposibilitatea hranirii.  Moartea survine de cele mai multe ori prin afectarea respiratorie.

DIAGNOSTIC SI TRATAMENT – Tetanos

Cheia diagnosticului este reprezentata de istoricul pacientului ce releva existenta unei plagi  prin care s-a facut contaminarea. Semnele si simptomele descrise de pacient, impreuna cu gasirea portii de intrare confirma diagnosticul.

Tetanosul are o rata de mortalitate foarte crescuta astfel pacientii diagnosticati cu aceasta boala trebuie sa fie tratati si monitorizati atent.

Administarea de antitoxina tetanica reprezinta singura metoda de eradicare a bolii. Totodata se administreaza medicatie de inlatuare sau ameliorare a simptomatologiei si se asigura un mediu prielnic pentru perioada covalescenta.

Pentru impiedicarea aparitie tetanosului, se recomanda o serie de 4 imunizari urmata de rapeluri la 10 ani.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.