Sindromul Guillain-Barre – cauze, simptome, tratament

Sindromul Guillain-Barre este o polineuropatie inflamatorie, rapid progresiva care  se caracterizeaza prin slabiciune musculara si prin usoara pierdere a sensibilitatii distale (periferice). Cauza este una autoimuna. Diagnosticul este clinic iar tratamentul unul medicamentos.

GBS-Myelin-Gfx

ETIOLOGIE – Sindromul Guillain-Barre

Sindromul Guillain-Barre este cea mai cunoscuta si intalnita neuropatie inflamatorie dobandita. Cauzele nu sunt pe deplin cunoscute insa, se crede ca aceasta afectiune ar fi provocata de o dereglare autoimuna.

Acesta afectiune se manifesta in doua moduri. Fie demieliniezeaza neuronii si scade astfel viteza de transmitere a impusurilor nervoase, fie afecteaza structura axonilor, impidecand transmiterea informatiilor.

La aproximativ 75% din pacienti, s-a demonstrat faptul ca Sindromul Guillain-Barre debuteaza intr-un interval de 5- 20 zile de la o afectiune infectioasa banala, o interventie chirurgicala sau un vaccin.

Infectia pare la 50% din cauze, fiind declasata de enterovirusuri, herpesvirusuri si o multime de bacterii aerobe. S-a inregistrat o exacerbare a numarului de cazuri de Sindromul Guillain-Barre in urma vaccinarii impotriva gripei porcine din 1975.

SEMNE SI SIMPTOME – Sindromul Guillain-Barre

La majoritatea pacientilor predomina tulburari motorii materializate prin paralizie de tip flasc, care sunt totdeauna mai proeminente decat anomaliile de sensibilitate si pot fi mai accentuate proximal. Apare deseori  slabiciune musculara relativ simetrica insotia de parestezie, localizate la nivelul piciorului, evoluand ulterior spre brat.

La peste 90% din pacienti slabiciunea musculara atinge maximul in 3 saptamani. Reflexele osteotendinoase sunt abolite. La peste 50% din pacienti slabiciunea musculara poate sa afecteze si orofarigele impunand grave dificultati in inghitire si mai ales in respiratie.

In aproximativ 10% din cazuri paralizia muschilor respiratori este suficient de severa pentru a necesita intubare si ventilare mecanica. Cam in acelasi procent, exista si pacienti afectati din punct de vedere cardiac, a caror functie vitala este pusa in pericol.

DIAGNOSTIC – Sindromul Guillain-Barre

Diagnosticul este clinic. Dupa analizarea simptomelor, pacientii la care se suspicioneaza Sindromul Guillain-Barre sunt internati pentru efectuarea unei electromiografii, unu examen LCR si pentru masurarea capacitatii respiratrii vitale din 6 in 6 ore. Aceste teste releva existenta bolii si monotorizeaza evolutia ei.

PROGNOSTIC SI TRATAMENT 

Cei mai multi pacienti boala se remite in aproximativ 3-4 luni. Insa timpul destul de mare de vindecare si mai ales complicatiile care apar cer imperios instituirea unor masuri terapeutice speciale. Fara tratament special moartea poate sa survina in aproximativ 5% din cazuri. De asemenea neuronii afectati sunt de cele mai multe ori pierduti, pacientul putand sa ramana cu unele sechele importante.

Sindromul Guillain-Barre este o urgenta medicala, necesitand monitorizare constanta si suport permanent al functiilor vitale, intr-o unitate de terapie intensiva. Se administreaza gamma-globuline se efectueaza plasmafereza si se combate rapid orice complicatie aparuta, mai ales din sfera sistemului cardiovascular si a celui respirator.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.