Sarcoidoza – Cauze, Simptome, Tratament

Sarcoidoza este o afectiune caracterizata prin granuloame necazeificate la nivelul unuia sau mai multor organe si tesuturi. Etiologia este necunoscuta. De obicei sunt afectati plamanii si sistemul limfatic. Tabolul clinic variaza de la asimptomatic la simptomatic, prezentand semne variate, unele dintre ele punant in pericol prognosticul vital. Diagnosticul este complex iar tratamentul de prima linie este reprezentat de administrarea de corticosteroizi.

images145

CAUZE – SARCOIDOZA

Sarcoidoza este o boala care afecteaza cu preponderenta persoanele cu varste intre 20 si 40 de ani, dar ocazional poate sa afecteze si copii sau varsnici. Aceasta afectiune are o usoara predominanta la femei iar incidenta sa creste iarna si primavara timpurie.

Sarcoidoza este considerata ca fiind manifestarea unui raspuns inflamator la anumiti factori din mediu, la un indivit susceptibil din punct de vedere genetic. Posibilii factor declansatori sunt reprezentati de infectiile virale, bacteriene si micotice, inhalarea unor agenti cu potential alergic precum polenul, praful, metale grele, etc.

Agentul patogen care de cele mai multe ori este necunoscut, provaca o reactie imuna agresiva, caracterizata prin acumularea de limfocite si macrofage sunt forma de granuloame localizate de cele mai multe ori la nivel pulmonar sau limfatic dar care pot sa apara si in organe precum ficatul, splina, ochiul, pielea, oasele, muschii si articulatiile.

SEMNE SI SIMPTOME 

Simptomele si semnele depind de localizarea granuloamelor si de gradul de afectare, variaza in timp de la remisiune spontana la boala cronica nedureroasa.  Din acest motiv, este necesara reevaluare frecventa pentru depistarea simptomelor nou aparute in diferite organe. Simptomele pulmonare apar la mai mult de 90% din pacientii adulti.

Simptomatologia este reprezentata de dispnee, tuse, disconfort toracic. Adeseori se intalneste si fatigabilitate, alterarea starii generale,  slabiciune, anorexie, scadere in greutate si stari subfebrile.

Uneori adenopatia nedureroasa este singurul simptom al sarcoidozei. Femeile prezinta adesea si manifestari oculare si nervoase. Barbatii si pacientii invarsta vor prezenta si hipercalcemie.

La copii mai mici de 4 ani, cele mai frecvente manifestari sunt artrita, uveita si rush-ul pielii. La pacientii din aceasta grupa de varsta se poate confunda cu poliartrita reumatoida juvenila.

DIAGNOSTIC 

Sarcoidoza se suspicioneaza cel mai frecvent cu ocazia unui examen radiologic cand se observa inflamarea ganglionilor hilari. Acest examen nu nu poate fi insa decisiv de aceea se apeleaza fie la examinare CT de rezolutie inalta sau la o biopsie pulmonara, teste sensibile care ofera un diagnostic precis.

TRATAMENT  

Pacientii cu sarcoidoza in faza asimptomatica nu necesita tratament insa necesita o supraveghere atenta pentru pentru observarea aparitiei crizelor simptomatice si tratarea lor.

In cazul pacientilor in care sarcoidoza ofera semne si simptome se recomanda administrarea de corticosteroizi care sa creasca puterea de aparare a organismului si sa ofere posibilitatea de regenerare celulara.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.