Apă de gură naturală anti-halenă (rețetă)
Deși indispensabile sănătății orale, apele de gură din comerț pot fi foarte scumpe, și de multe ori inaccesibile pentru publicul larg. Pentru cel puțin o treime din persoanele cu halenă (halitoză), cauza o constituie o boală a gingiilor. Vă propunem o rețetă de apă de gură extrem de eficace, pe bază de votcă și plante aromate.
Apă de gură naturală: rețetă
Această rețetă se numește Halitozisade, și este concepută de botanistul James A. Duke pentru persoanele care au probleme cu mirosul neplăcut al gurii. Apa de gură de mai jos are la bază votcă, în care se pun la infuzat plante medicinale.
Ingrediente
• 1 halbă de votcă (500 ml)
• 2-3 lingurițe de plante (pătrunjel, mentă, eucalipt, salvie, leuștean, coriandru, cuișoare)
Preparare
Alegeți orice plantă doriți din cele enumerate mai sus. Toate sunt parfumate și au efecte terapeutice extraordinare în ceea ce privește sănătatea orală și combaterea halitozei sau halenei. Folosiți ceea ce aveți la îndemână: mentă, pătrunjel, etc.
Luați un borcan de sticlă cu gura largă, și puneți plantele preferate de dvs. Poate fi o singură plantă, sau mai multe din cele enumerate. Turnați halba de votcă peste plante și lăsați-le la infuzat câteva zile. Apa de gură se poate strecura, sau se pot lăsa și plantele, pentru un aspect mai natural.
Efecte
Pătrunjelul este o sursă bogată de clorofilă – pigmentul verde al plantelor, și are un efect puternic de împrospătare a respirației și a organismului. Puteți mesteca pătrunjel verde după fiecare masă, sau după ce ați băut cafea sau alt aliment care produce o respirație urât mirositoare.
Coriandrul este planta pe care chinezii o folosesc din vechi timpuri pentru remedierea respirației neplăcute. Un alt mod de a folosi coriandrul este sub formă de ceai, care se poate bea sau utiliza la clătirea gurii. Se pun câteva 10 de grame de coriandru proaspăt la fiert câteva minute cu 2 căni de apă.
La fel ca și pătrunjelul, mărarul conține clorofilă din belșug. Se poate consuma ca atare, sub formă de ceai sau ca semințe de mărar.
Menta conține un ulei volatil cu efecte antiseptice, motiv pentru care este recomandat în combaterea halenei. Nu beți niciodată ulei de mentă, deoarece poate fi toxic.
Salvia a fost folosită din timpuri străvechi sub formă de ceai, la clătirea gurii și tratarea diferitelor afecțiuni bucale: gingivită, inflamații bucale sau respirație urât mirositoare.
Eucalyptolul este un compus extras din uleiul de eucalipt care conține cineole, și care se regăsește în foarte multe ape de gură din comerț. Dacă nu aveți de unde să luați eucalipt, puteți folosi alte plante care conțin același ingredient magic: cineole. Acestea sunt menta, rozmarinul, ghimbirul, lavanda, nucșoara, coada-șoricelului, scorțișoara, busuiocul, frunzele de lămâi, isopul, turmericul, lămâița sau feniculul.
Cuișoarele sunt un ingredient extrem de important pentru o apă de gură, deoarece acestea au efecte antibacteriene naturale puternice.
Bibliografie:
„Farmacia Verde”, James A. Duke