Hidrocefalia – cauze, simptome, diagnostic

Hidrocefalia este cea mai importanta afectiune ventriculara a creierului. Aceasta prezinta ca si cauze diverse infectii, hemoragii cerebrale sau traumatisme puternice. Simptomatologia este diferita la copii de cea a adultilor si este provocata de cresterea excesiva a presiunii intracraniene. Tratamentul difera in functie de etiologia acestei boli.

brain

ETIOLOGIE 

In urma unor studii efectuate recent, s-a demonstrat faptul ca hidrocefalia este cea mai intalnita afectiune ventriculara la copii, situandu-se inaintea meningitei si ventriculitei. Aceasta boala poate sa apara si la adulti, avand cauze diferite.

Hidrocefalia apare atunci cand lichidul cefalorahidian nu mai poate circula normal,  calea sa fiind blocata. Acest fenomen are ca si raspuns cresterea presiunii intracraniene si nasterea unei simptomatologii specifice. Din punct de vedere a momentului izbucnirii, hidrocefalia poate fi congenitala sau dobandita.

Cauzele congenitale ale hidrocefaliei sunt:

 • diverse malformatii ale trunchiului cerebral
 • troxoplasmoza congenitala
 • agenezia foramenului Monroe

Cauze dobandite de hidrocefalie:

 • existenta unor tumori volumioare care impiedica drenajul lichidului cefalorahidian
 • hemoragii subarahnoidiene
 • traumatisme craniocerebrale puternice
 • meningita bacteriana, netratata corespunzator

Semne si simptome 

Hidrocefalia poate evolua acut, subacut sau chiar si cronic, tabolul clinic pe care il ofera fiind influentat si de varsta pacientului si cauzele care stau la baza acestei afectiuni.

La nou nascuti si copii, simptomatologia hidrocefaliei este nespecifica. Micutul refuza sa manance, prezinta stari repetate de voma, apatie si o usoara stare de iritatie.  Semnele hidrocefaliei sunt sterse in primii ani de viata deoarece, cresterea presiunii intracranine duce la cresterea in volum a cutiei cranienie care nu este complet osificata. Astfel parintii pot observa marirea de volum al capului copilasului, semn ce cu siguranta ii va alarma.

La adolescenti si adulti, hidrocefalia ofera o simptomatologie mult mai galagioasa. Cefaleea este cel mai important, intens si prezent simptom. Voma repetata in jet, reprezinta un alt simptom foarte des intalnit in hidrocefalie. Cresterea presiunii intracranine duce la compresia nervului optic, ceea ce se traduce prin vedere incetosat, usoara exoftalmie, care netratate pot ptovoca orbirea.

Tabolul clinic al hidrocefaliei la adult este completata de catre triada clasica Hakim care apare atunci cand afectiunea se agraveaza si este formata din, tulburari de mers, incontinenta urinara si dementa. Semne extrem de graitoare in stabilira diagnosticului

Diagnostic si tratament  

Tomograful si RMN-ul reprezinta metodele imagistice care confirma sau nu existenta hidrocefaliei pe baza unui tabolu simptomatologic graitor.

Tratamentul care duce la eradicarea acestei afectiuni este cel chirurgical care este diferit in functe de cauza hidrocefaliei. De cele mai multe ori, pacientului cu hidrocefalie i se administreaza si o conduita terapeutica medicamentosa care il stabilizeaza hemo-dinamic si-l face sa raspunda pozitiv dupa interventia chirurgical decisiva.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

  Adaugă comentariu

  Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.