7 Rețete Naturiste Pentru Hemoroizi și Constipație

Statisticile arată că aproximativ 75 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de hemoroizi. Unul din motivele apariției hemoroizilor este un regim alimentar sărac în fibre (fructe și cereale).

7 Rețete Pentru Hemoroizi  
7 Rețete Naturiste Pentru Hemoroizi și Constipație

7 Rețete Naturiste Pentru Hemoroizi și Constipație

Cea mai sigură cale de a evita apariția hemoroizilor este prevenirea lor. Iar pentru acest lucru, trebuie evitată constipația. Mai jos veți găsi câteva rețete pe bază de plante care pot ajuta la ameliorarea constipației cronice și la tratarea hemoroizilor.

1. Morcov, mere și prune

O persoană care mănâncă zilnic cel puțin 5 fructe și 5 legume nu va suferi de constipație. De pildă, o porție de 30 g de morcovi, mere sau prune valorează cât 400 de grame de crușin, una din plantele cele mai renumite cu proprietăți laxative care se va recomanda mai târziu, când constipația deja a devenit o problemă.

2. Semințe de psyllium

Semințele de psyllium absorb apa din intestin, cresc în volum și provoacă acele contracții musculare necesare pentru a defeca. Dacă alegeți să consumați semințe de psyllium, beți suficientă apă, cel puțin 8 pahare de apă pe zi. Dacă observați că apar alergii la această plantă, întrerupeți tratamentul.

Mod de utilizare

Grupul de experți germani în plante medicinale din Comisia Europeană recomandă pentru constipație o cantitate mică de semințe de psyllium (1-10 lingurițe pe zi). Aceste semințe se găsesc la magazinele naturiste.

3. Tătăneasă

Planta conține un compus chimic cu proprietăți anti-inflamatorii, imunostimulatoare și regeneratoare. Tătăneasa este renumită pentru vindecarea rănilor.

Mod de utilizare

Se aplică pe zona afectată de hemoroizi un terci de tătăneasă obținut din pulbere de plantă (uscată și măcinată prin râșnița de cafea) și ulei vegetal. Sau se pot zdrobi frunzele ca atare și aplica pe hemoroizi.

4. Pătlagină

Pătlagina este cunoscută în popor ca remediu naturist pentru hemoroizi. Planta conține alantoină, același compus calmant regăsit și în tătăneasă.

Mod de utilizare

În caz de dureri cauzate de hemoroizi, se pot aplica pe zona anală cataplasme cu pătlagină.

5. Gel de Aloe vera

Gelul de Aloe vera are efecte astringente și ajută la vindecarea rănilor. Comisia Europeană sugerează că gelul de Aloe vera este un calmant blând pentru cei care au hemoroizi sau fisuri anale, sau care au suferit operații chirurgicale în zona anală. Gelul de Aloe vera se găsește la magazinele de produse naturiste. Nu încercați să-l preparați acasă. Puteți utiliza în schimb puțin suc obținut din frunza de aloe vera care crește în ghiveciul din casă.

Mod de utilizare

Se poate folosi în două moduri: aplicat direct pe zona afectată de hemoroizi sau administrat pe cale orală, pentru un efect laxativ. Specialiștii în medicina Ayurveda recomandă 1-2 lingurițe de gel de aloe vera (cu suc de prune opțional) pe zi, până la stoparea crizei hemoroidale.

6. Ghimpe

Ghimpele este o plantă lemnoasă, utilizată din vechime pentru tratarea afecțiunilor venoase, precum hemoroizii sau venele varicoase. Planta conține ruscogenine, substanțe care au proprietăți antiinflamatoare și vasoconstrictoare.

Mod de utilizare

Se pun 5 lingurițe de rădăcină de ghimpe la infuzat într-o cană de apă clocotită, se strecoară și se bea cu miere. Pentru aplicații locale, este bună tinctura de ghimpe.

7. Uleiuri esențiale

Specialiștii în aromaterapie recomandă adăugarea câtorva picături de ulei esențial în ulei vegetal, și apoi aplicarea lor pe zona anală. Se poate utiliza de pildă ulei de chiparos, de ienupăr, de rozmarin, de lavandă sau de lămâie, amestecat un ulei de migdale. Atenție! Aceste uleiuri nu trebuie consumate pe cale orală, deoarece pot fi toxice.

________________________________________________________________________________

Bibliografie:

“Farmacia Verde”, James A. Duke

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.