Ciroza cardiaca – cauze, simptome, tratament

Ciroza cardiaca este o hepatopatie frecventa care la are la baza insuficienta cardiaca dreapta. Tabolul simptomatologic este dominat de semnele insuficientei cardiace si este completat de manifesatrile degradarii hepatice. Diagnosticul se face in functie de simptomatologie, istoricul pacientului si teste specifice care mai intai confirma existenta insuficientei cardiace si apoi a degradarii functiei hepatice. Tratamentul impiedica evolutia si diminueaza tabolul simptomatic.ciroza cardiaca

Congestia venoasa cronica provocata de insuficienta cardiaca dreapta prin intermediul venei cave inferioare si a venelor hepatice, duce la atrofia hepatocitelor, fibroza lor si chiar necorza. Acest proces degenerativ sta la baza aparitiei si evolutiei cirozei cardiace.

Cauze – ciroza cardiaca

Insuficienta cardiaca dreapta este cauza unica a aparitiei cirozei cardiace. Astfel putem spune faptul ca factorii etiologici ai acestei hepatopatii sunt identici cu cei ai afectarii cardiace drepte.

Dintre aceste cauze comune, enumeram:

 • cardiopatia ischemica
 • afectarea valvulara tricuspida si pulmonara
 • boli cronice ale plamanului
 • pericardite infectioase
 • consumul cronic de alcool
 • boli reumatismale cu atingere cardiaca

Una dintre aceste afectiuni apare in istoricul pacientului care va fi diagnosticat cu insuficienta cardiaca dreapta si apoi cu ciroza cardiaca.

Semne si simptome  

De cele mai multe ori, simptomatologia provocata de ciroza cardica este acoperita de catre cea cauzata de insuficienta cardiaca dreapta. Astfel cele mai importante simptome comune ale celor doua afectiuni sunt:

 • edemele periferice si acumularea de lichid la nivelul cavitatii peritoneale, ce va duce la distensia exagerata a abdomenului pe bazaa scitei si formare circulatiei colaterale evidente
 • jugulare turgescente, traduse prin dilatarea venelor jugulare, semn definitoriu a complicarii hepatice a insuficientei cardiace drepte
 • hepatomegalia, care se poate asocia cu aparitia icterului si a splenomegaliei
 • dispneea nocturna, starile de anxietate, anorexia, pierderea rapida in greutate sunt semne ale avansarii afectarii cardiace si hepatice.

Diagnostic 

Testele imagistice, reprezentate de ecografia abdominala si radigrafia toracica sunt definitorii in oferirea atat a diagnosticului de insuficienta cardiaca dreapta cat si de ciroza cardiaca.

Dozarea enzimelor hepatice, biopsia hepatica, asculatati cardiaca, sunt teste care ofera certitudine diagnosticului de ciroza cardiaca si care se efectueaza la toti pacientii care corespund din punct de vedere a istoricului medical si a simptomatologiei cu aceasta afectiune.

Tratament ciroza cardiaca

In cazurile incipiente ale celor doua afectiuni, tratamentul cu diuretice intravenoase poate sa ajute la restabilirea presiunii venoase insa nu elimina afectiunile.

In functie de etiologia de baza, se poate interveni chirurgical pentru efectuarea de bypass sau angioplastie, montarea de stend-uri sau reparare valvulara, intervenii ce sunt imperios necesare in cazurile avansate.

Prognosticul cirozei cardiace este decis in cea mai mare parte de gravitatea bolii de fond si de posibilitatile terapeutice existente pentru eradicarea sa.

Cautari:
  ciroza cardiaca |

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.