Candidoza Vaginală și Bucală – Cauze și Tratamente Naturiste

Infecția cu Candida este produsă de un întreg grup de fungi (ciuperci). Cel mai des întâlnit este Candida albicans. Deși nu produc probleme, fungii se pot înmulți excesiv și produce infecții. Cu toții avem în corp sau în exterior o anumită cantitate de Candidă, însă nu toți facem candidoză.

Candidoza Vaginală și Bucală – Cauze și Tratamente Naturiste

Candidoza Vaginală și Bucală – Cauze și Tratamente Naturiste

Candida vaginală și bucală

Candida se dezvoltă de regulă în zonele umede ale corpului, cum este cavitatea bucală sau vaginul – care este și cel mai vulnerabil loc. Candidozele pot afecta și cavitatea bucală (stomatita candidozică), căile respiratorii (bronhocandidozele) sau tegumentul (dermatocandidozele).

Studiile au arătat că această boală s-a dezvoltat exagerat de mult în ultimii 60 de ani din cauza unor medicamente precum antibioticele, corticosteroizii sau anticoncepționalele. Ea poate să apară atât la femei, cât și la bărbați (caz în care boala este asimptomatică, adică fără simptome).

Candida - Cauze

– Dezechilibre hormonale
– Sistem imunitar slab
– Administrarea de contraceptive, utilizare de bureți contraceptivi sau diafragme cu gel spermicid sau sterileți
– Igiena incorectă (dușuri vaginale frecvente care distrug flora microbiană normală, ștergerea cu hârtie igienică din spate în față, utilizare de prosoape infectate, utilizare de săpunuri dure)
– Utilizare de tampoane interne
– Administrare unor medicamente (antibiotice, steroizi)

Candidoza la femei și bărbați – Tratamente naturiste

În afara medicației convenționale cu antifungice, persoanele infestate cu Candida pot încerca tratamente și din zona naturistă, fără efecte secundare.

1. Echinacea

Această plantă, cu o acțiune imunostimulatoare puternică, ajută în mod deosebit la tratarea candidozelor. Echinacea stimulează un proces numit fagocitoza, prin care celulele albe din sânge (leucocite) distrug ciupercile.

Într-un studiu efectuat în Germani, femeilor suferinde de episoade repetate de infecții micotice li s-au administrat medicamente antifungice și extract de echinacea. Rezultatele studiului au arătat că 60% din femeile care au luat pe lângă tratamentul medicamentos și echinacea, numai 10% din ele au suferit alte episoade recidivante. Se recomandă așadar suplimente cu echinacea indiferent de tipul de candidoză de care suferiți.

2. Usturoiul

Usturoiul este renumit pentru calitățile sale terapeutice de natură antibiotică și antibacteriene. Poate fi folosit pentru tratarea candidozei vaginale, dar și a stomatitei candidozice, datorită capacității sale de distrugere a unor fungi. Doza terapeutică poate ajunge până la 12 căței de usturoi pe zi, tocați, administrați de 2-3 ori pe zi. Pentru a fi mai ușor de tolerat, încercați o rețetă simplă: amestecați usturoi cu morcovi la blender. Veți fi surprinși ce gust bun are. Ceapa are un efect asemănător, dar nu este la fel de puternică.

3. Merișorul

Această plantă are un compus numit arbutin, care ajută la tratarea infestațiilor cu Candida. Se recomandă în mod special sucul de merișor. Acest compus se regăsește și în coacăze și strugurii-ursului.

4. Gențiana

Face parte din plantele medicinale care conțin un antibiotic numit berbetină. Acest compus acționează împotriva mai multor microorganisme, printre care și Candida. Se poate administra ceai de gențiană sau tinctură de gențiană.

5. Splinuța

Comisia Europeană a aprobat utilizarea acestei plante pentru tratarea afecțiunilor urogenitale, inclusiv a candidozei vaginale, datorită proprietăților sale antiinflamatoare. Planta conține esteri saponinici, compuși care au o acțiune anticandidozică. Planta se poate consuma ca atare, sau se poate folosi la spălături vaginale.

6. Iedera

Comisia Europeană recomandă o doză de 0,3 g de iederă (adică 1 vârf de cuțit de plantă uscată) pentru tratarea diferitelor afecțiuni inflamatoare cronice, printre care și candidoza vaginală. Planta se infuzează 10-15 minute în apă fierbinte, și se consumă sub formă de ceai. Frunzele de iederă acționează împotriva Candidei, dar și a altor tipuri de ciuperci.

7. Salvia

Salvia conține la rândul ei compuși care pot acționa contra candidozei. Se poate consuma ca atare, sau sub formă de ceai sau spălături locale. Pentru spălături, se adaugă 1-2 picături de ulei de arbore de ceai, pentru a potența efectul antibacterian al plantei.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.