Sucul de broccoli – protecție maximă împotriva cancerului
Broccoli a fost numit de nutriționiști “regele” cruciferelor – o familie de legume cu proprietăți anticancer. Din ea fac parte varza și conopida.
Din păcate, foarte multă lume fierbe broccoli prea mult, proces prin care se pierd foarte mulți nutrienți.
Stoarcerea acestei legume și consumul ei sub formă de suc este cea mai bună metodă de a extrage beneficiile sale.
Cuprins
Sucul de broccoli – elixir pentru omul modern
Sucul de broccoli conține o multitudine de elemente nutritive:
- vitaminele A, B, C, E și K, fier, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, acid folic și cupru, fitonutrienți, antioxidanți și fibre.
Broccoli este un super-aliment, dotat în mod natural cu proprietăți anti – virale, anti – ulcer și activități anti-cancer.
Dacă gustul vi se pare prea intens, sucul de broccoli se poate dilua cu suc de mere verzi și/sau lămâie.
Previne cataracta
Conținutul mare de antioxidanți din broccoli ne oferă mai multă protecție împotriva bolilor de ochi.
Luteina din broccoli este antioxidantul care previne problemele cu vederea care pot să apară odată cu înaintarea în vârstă, cum este cataracta sau degenerescența maculară.
Bea-l zilnic pentru a te proteja de cancer
Broccoli este un luptător spectaculos împotriva bolilor cronice.
Fitonutrienții și antioxidanții regăsiți în broccoli îmbunătățesc mecanismele de apărare a corpului și stimulează producerea de anticorpi pentru lupta cu cancerul.
Datorită abundenței de antioxidanți – quercetină, glutation, beta-caroten, indoli, vitamina C, luteină glucarat și sulphoraphane, broccoli este un aliment care merită inclus în dieta zilnică.
Ne protejează de cancerul de sân, cancerul pulmonar, cancerul de col uterin, cancerul de colon și cancerul de prostată.
Compusul sulforaphane, care se găsește în broccoli în concentrații extrem de mari, ajută la stimularea de enzime cu proprietăți detoxifiante și la reducerea dimensiunii tumorilor.
Antidotul cancerului la femei și bărbați
Cercetătorii au descoperit în broccoli compuși cu efect anti-estrogen. Este vorba despre glucozinolați.
Aceștia ajută la eliminarea excesului de hormon feminin estrogen – asociat cu cancerul de sân.
Un alt compus din broccoli numit indol-3 -carbinol acționează ca agent anti-cancer remarcabil, atât împotriva cancerului de sân, cât și a cancerului de prostată.
Întăritor pentru oase
Un pahar de suc de broccoli pe zi ne poate furniza cantitatea necesară de calciu pentru oase puternice.
Comparativ cu laptele de vacă – cea mai cunoscută sursă de calciu, broccoli este superior deoarece nu are grăsimi saturate.
În plus, laptele de vacă nu conține atâtea vitamine și minerale pe care le regăsim în broccoli. De pildă, vitamina K din broccoli ajută la absorbția calciului în oase și dinți.
Medicament pentru sistemul digestiv
La fel ca toate legumele din familia cruciferelor, broccoli susține buna funcționare a sistemului digestiv.
Consumul de suc de broccoli ne poate feri de constipație și de cancerul de colon.
Conținutul mare de sulforafan din broccoli poate ajuta la eliminarea bacteriei Helicobacter pylori, responsabilă pentru apariția ulcerului peptic.
Acest compus ajută de asemenea la tratarea altor afecțiuni ale stomacului, precum gastrită, esofagită sau indigestia cauzată de acid.
Crește imunitatea
Doar o jumătate de cană de suc de broccoli pe zi ne poate oferi doza necesară zilnic de Vitamina C.
Această vitamină acționează ca un antioxidant. Este importantă pentru sistemul imunitar și rezistența corpului în fața bolilor.
Curăță ficatul și pielea
Concentrația mare de sulforafan ajută la stimularea funcțiilor de detoxifiere ale ficatului și pielii.
Mai mult, consumul de broccoli ne ferește de daunele expunerii la razele ultraviolete.