Necroza Avasculara – Cauze, Simptome, Tratament

Necroza avasculara reprezinta infarctul focal al osului, ce poate fi idiopatica sau secundara unor afectiuni variabile. Se poate solda adesea cu artroza severa. Simptomatologia include durere osoasa si articulara iar diagnosticul precoce se pune cu ajutorul RMN-ului. Tratamentul include repaus, analgezice, exercitii fizice iar in cazurile grave se impune interventia chirurgicala.

necrozaIn SUA necroza avasculara afecteaza aproximativ 20000 de pacienti anual si  produce 5% din cazurile de artroza a soldului. Capul femural este zona cea mai frecvent afectata. Mai pot fi afectate si femurul distal, tibia in portiunea din apropierea genunghiului si capulul humerusului. La 33% pana la 75% din pacienti cu necroza avasculara non-traumatica, leziunile sunt bilaterale. Aceasta afectiune afecteaza de 4-5 ori mai multi barbati decat femei, varful de incidenta fiind varsta de 40-50 ani.

Cauze 

Necroza avasculare implica moartea prin ischemia a celulelor osoase, avand ca rezultat infarctul osos focal. Cauzele care duc la aparita sa se pot impari in sigur si posibile.

Cauze sigure:

 • Abuzul de alcool
 • Coagulopatiile
 • Administrarea indelunata de corticosteroizi
 • Ficatul gras
 • Fractura de col femural
 • Siclemia
 • Dislocarea soldului
 • Radioterapia
 • Tumorile

Cauze probabile

 • Ateroscleoza
 • Sindromul Cushing
 • Diabetul zaharat
 • Guta
 • Pancretatita
 • Fumatul

Simptome si semne 

Desi durerea poate sa se instaleze insidios, multi pacienti pot sa precizeze cand a aparut pentru prima data durerea incapacitanta. Pe masura ce structura osoasa se prabuseste, durerea se agraveaza la stres mecanic si se calmeaza in repaus.  In urma unor statistici s-a demonstrat faptul ca necroza avasculara produce, odata cu evolutia sa, dureri in repaus la peste 65% din pacienti si dureri nocturne insotite cu rigidtate si durere matinala, la aproximativ 40% din cazuri.

Necroza avasculara a soldului produce durere in zona genitala cu iradiere intermitenta pe fata antero-interna a copasei. Unii pacienti pot sa acuze durere de intensitate crescuta si aparitia unui clic la miscare, mai ales atunci cand se executa ridicarea din sezut.

Necroza avasculara a genunchiului se manifesta prin durere subita, neanuntata de o trauma anterioara declansarii ei. De obicei se durerea apare pe partea interna a genunchiului si in timp se poate palpa acumularea de lichid sinovial.

Necroza avasculara a umarului poate produce simptome minime si trecatoare pana cand boala ajunge in stadii avansate cand apare durere puternica si imposibilitatea  efectuarii corecte si ample a unor miscari.

Diagnostic 

Aparitia durerii, a schiopatatului sau a disfunctiei articulare poate conduce medicul spre o afectiune din sfera ortopedica. Diagnosticul de certitudine a necrozei avasculare se pune cu ajutorul imagisticii. Radiografia simpla ne orienteaza spre diagnosic insa nu-l poate confirma 100% de aceea se apeleaza la efectuarea unui RMN.

Tratament 

Din pacate necroza avasculara nu prezinta un tratament de eradicare ci doar de ameliorare a simptomelor si stopare a evolutiei. Repausul poate sa incetineasca evolutia, analezicele opresc durerea, exercitiile fizice redau capacitatea de flexibilitate a articulatiilor. In cazul in care articulatiile sunt grav afectate, interventia chirurgicala reprezinta singura manevra terapeutica potrivita.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.