Hipersensibilitatea Medicamentoasă – Cauze, Simptome

Hipersensibilitatea medicamentoasa este o reactie mediata imun la un medicament. Simptomele variaza de la usoare, la severe si includ rash-ul cutanat, anafilaxia si boala serului. Diagnosticul este clinic, testarea cutanata fiins doare ocazional folosta. Tratamentul consta in intreruperea administrarii medicamentului si administrarea de antihistaminice.

Hipersensibilitatea medicamentoasa – Cauze

Hipersensibilitatea Medicamentoasă - Cauze, Simptome

Hipersensibilitatea Medicamentoasă – Cauze, Simptome

Hipersensibilitatea medicamentoasa trebuie diferentiata de reactiile toxice si adverse cunoscute ale medicamentului si de problemele provocate din cauza interactiunilor cu alte medicamente

Unele proteine si medicamente pe baza de polipeptide mari, asemena insulinei si anticorpilor terapeutici, pot stimula direct producerea de anticorpi (soldati ai organismului). Acesti anticorpi, fie actioneaza impotriva adevaratului agent patogen, fie in cazuri de imunodeficiente, poate sa atace propriul organism, preluand numele de anticorpi antimedicamentosi.

Prima administrare a medicamentului care produce hipersensibilizarea, duce la formarea anticorpilor si este asimptomatica. Cea de-a doua administrare, obliga armata de anticorpi formata sa lupte impotriva medicamentului si a propriului organism ducand la aparitia simptomatologiei, care, in unele situatii poate sa aiba potential letal.

Simptome 

Simptomatologia variaza in functie de pacient si de medicament. Acelasi medicament poate sa dea reactii diferite, la pacienti diferiti. Cea mai grava manifestare a hipersensibilitatii medicamentoase este socul anafilactic. Frecvente sunt insa, simptome precum  exantemul, urticaria si febra.

Unele medicamente, cu precadere unele antibiotice din clasa penicilinelor beta-lactamice, sulfonamidele si carbamazepinele produc un sindrom clinic distinct, numit si boala serului. Aceasta apare tipic la 7-10 zile de la expunere si determina febra, artralgii(dureri articulare) si rash.

Hipersensibilitatea medicamentoasa poate sa produca adesea si anemia hemolitica, atunci cand apare intactiunea anticorp-medicament-eritrocit sau atunci cand medicamentul influenteaza forma si functia eritocitului, provocand distrugerea acestuia.

Nefrita tubulointersitiala este cea mai frecventa reactie alegrica a rinichiului, provocata in special de antibioticele si cimentitida. Efectul alergic al unor medicamnete poate sa fie declansantorul unei boli autoimune sau a uneor reactii neurologice, ce pot duce la pareze, pierderi de constienta, colaps, coma sau chiar moarte.

Diagnostic 

Hipersensibilitatea medicamentoasa este sugerata atunci cand apare o reactie alergica la interval de cateva minute de la administrarea unui medicamen. Totusi, multi pacienti amintesc despre o reactie in trecut, de natura incerta, care aparea ala administrarea aceluiasi medicament.

Diagnosticul, in cazurile incerte, cand nu se poate gasi cu usurinta medicamentul cauzator  de alegrie, se efectueaza teste cutanate. Acestea insa, pot sa dea de multe ori reactii fals pozitive sau negative care sa induca in eroare doctorul.

Tratament 

Atunci cand hipersesibilitatea medicamentoasa produce reactii alergice grave, precum socul anafilactic, se actioneaza rapid, la o sectie de primiri urgente, prin administrare de antihistaminice, vasodilatatoare, antidot atunci cand exista si este cazul.

Hipersensibilitatea usoara, se trateaza prin intreruperea administrarii mediamentului si administrarea de antihisteminice usoare.  Medicul curant va gasi o alta alternativa medicamentoasa care nu va pune viata in pericol.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.