Dezlipirea de placenta – cauze, simptome, tratament

Dezlipirea de plancenta consta in separarea prematura a placentei normal implantate de peretii uterului, frecvent in ultimul semestru de sarcina. Manifestarile sunt reprezentate de sangerare vaginala, durere la nivelul uterului, soc hemoragic urmat de coagulare intravasculara diseminata(CID). Diagnosticul este clinic si uneori ecografic. Tratamentul consta in repaus la pat atunci cand simptomele sunt usore si eliminarea fatului atunci cand simptomele sunt severe sau persistente.

placentaDesprinderea de placenta este tradusa prin separarea placentei de mucoasa uterina. Aceasta afectiune apare de obicei în al treilea trimestru, dar poate apărea în orice moment, după a 20-a săptămâni de sarcină. Doar aproximativ 1% din femeile gravide se confrunta cu aceasta afectiune placenta, iar cele mai multe pot fi tratate cu succes.

Dezlipirea de placenta poate sa implice orice grad de separare placentara, de la cativa mm pana la dezlipirea completa a placentei. Riscurile in ceea ce priveste dezvoltarea fatului sunt destul de ridicate. Atunci cand dezlipirea este totala si brusca se poate instala ischemia fetala ce duce la deces. Daca dezlipirea este cronica si partiala, se pot produce restrictii a dezvoltarii intrauterine.

Cauze si factori de risc:

Cauza specifică a desprinderii de placenta este adesea necunoscut. Cauzele posibile includ traumatisme sau leziuni la nivelul abdomenului – de la un accident auto pana la traumatisme provocate prin cădere, sau de pierderea rapidă a lichidului amniotic

Diverși factori pot crește riscul de placenta abruptio , inclusiv:

  • Antecedente personale patologice similare
  • Hipertensiune arterială . Hipertensiunea arterială – fie cronică sau ca urmare a sarcinii – creste riscul de desprindere de placenta .
  • Traumatisme abdominale . Traumatisme la abdomen – cum ar fi de la o cădere sau alt tip de lovitura.
  • Abuzul de substanțe nocive pentru santate . Desprinderea de placenta este mai frecvent la femeile care fumeaza sau consuma de cocaina in timpul sarcinii .
  • Tulburări de coagulare a sângelui . Orice conditie care afecteaza capacitatea de coagularea a sangelui creste riscul de desprindere placentara .
  • Sarcina multipla. Uterul poate suferi modificari importante in urma sarcinilor multiple care cresc riscul dezlipirii plancentare
  • Varsta mamei . Desprinderea de placenta este mai frecvent la femei mai in varsta , mai ales la cele trecute de varsta de 40 de ani.

Simptome

Dezlipirea de placenta poate determina eliminarea de sange prin colul uterin( hemoragie externa) sau acumularea retroplacentara. Severitatea simptomatologiei depinde de gradul de dezlipire si de cantitatea de sange pierduta. Uterul poate sa fie dureros, sensibil la palpare, pot sa apara dureri severe de spate. Daca se insaleaza socul hemoragic, simptomatologia devine specifica acestuia.

Diagnostic

Simptomatologia sugereaza, de obicei existenta dezlipirii de placenta. Sangerarea vaginala, sensibilitatea uterina, semne de stres fetal sau soc hemoragic orienteaza diagnosticul. De asemenea testul ecografic poate sa ofere diagnosticul de dezlipire de placenta.

Evaluarea va avea in vedere si monitorizarea frecventei cardiace fetale, hemoleucogramei si fibrinogenului seric.

Tratament

Tratamentul depinde de severitatea dezlipirii, locația sa și vârsta sarcinii.
În cazul unei separari parțiale se recomanda repaus la pat si monitorizare atentă, în cazul în care sarcina nu a ajuns la maturitate. In unele cazuri, transfuzii și alte tratamente de urgență pot fi necesare.
În cazul unei separari complete, provocarea nasterii reprezinta solutia recomandata. Dacă fătul este stabil, nasterea naturala poate fi o opțiune. Dacă fătul este în primejdie sau mama se confrunta cu sangerari severe, se recomanda nasterea prin cezariana. In 15% din cazuri fatul nu este dezvoltat corespunzator si nu este complatibil cu viata extrauterina.

Din păcate, nu există nici un tratament care poate rezolva complet dezlipirea de placenta.

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.