Anemia feripriva – cauze, simptome, tratament

Anemia feripriva este una dintre cele mai intalnite tipuri de anemie. Ea se caracterizeaza printr-o lipsa acuta de fier din organism. Hipoxia extremitatilor, stare de slabiciune, vertij si astenie, sunt doar cateva din efectele importante pe care le are anemia feripriva. Diagnosticul se rezuma la testele sangvine iar tratamentul consta in cresterea cantitatii de gier din organism.

anemie1-300x225

 Cauze – anemia feripriva

 

Fierul reprezinta o componeta esentiala a hemoglobinei, care la randul ei este matricea hematiilor. Astfel fara fier, nu poate sa existe hematie, iar fara hematie nu poate sa existe viata.

Anemia feripriva este produsa fie de scaderea masiva a volemiei, fie de scaderea cantitatii de fier si astfel a materiei prime a hematiilor. Cele mai frecvente cauze care sunt intalnite in anemia feripriva sunt:

  • pierderea de sange, care poate fi vizibila sau oculta. Boli cronice precum, ulcerul gastric, varicele esofagiene, diverse tumori, fluxul menstrual crescut sau chiar traumatismele, produc o scadere acuta a cantitatii de sange si incurajeaza aparitia anemiei
  • malabsorbtia pentru fier, intalnita de obicei inca din copilarie deoarece prezinta o componenta congenitala
  • eliminarile masive de fier prin urina, intalnite in afectiunile sistemului urinar si cu precadere a alterarii functiei renale
  • vegetarienii, care ignora importanta fierului si-l elimina, uneori in mod involuntar din dieta lor

Simptome – anemia feripriva

Cele mai importante manifestari prezente in anemia feripriva sunt reprezent

  • oboseala fizica, psihica si intelectuala marcanta, care poate fi insotita si cu stari de anxietate si depresie
  • paloare fizica si racirea treptata a extremitatilor, semn de perfuzare insuficienta
  • dureri de cap
  • dificultati in respiratie
  • inflamatia si durerea limbii
  • pierderea poftei de mancare

Daca la inceput simptomatologia poate fi aproape neobservata, odata cu trecerea timpului, anemia feripriva evolueaza si duce al intensificarea simptomelor. Aceasta boala hematologica, poate sa se complice cu probleme cardiace grave cum ar fi aritmiile, boli coroanriene sau angina pectorala. La copii apar adesea tulburarile de crestere, iar in cazuri garve si retard mental si fizic.

Diagnostic si tratament

Anemia feripriva este una dintre cele mai simplu de identificat si tratat anemii. Dupa ce, pe baza analizelor de sange se pune diagnosticul de aniemie feripriva, se cauta cauza care a dus la instalarea sa. Istoricul medical al pacientului cat si diverste teste precum ecografia abdominala pot sa ne orienteze spre cauza.

Tratamentul consta in administrarea de fier, pentru incurajarea organismului in sinteza de noi hematii, tratarea semenelor si simptomelor atunci cand acestea pun in pericol starea generala a pacientului si eliminarea problemei de de baza.

Persoanele care aleg sa traiasca sanatos, alegand sa manace sanatos si echilibrat, sa faca sport, sa renunte la vicii si sa-si efectueze controalele meldicale de rutina recomandate, pot sa previna anemia feripriva sau daca ea deja s-a instalat, sa o trateze cu usurinta.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.