Cancer Esofagian – Cauze si Simptome

Cele mai frecvente forme ale cancerului esofagian sunt carcinomul cu celule scuamoase si adenocarcinomul. Simptomele sunt disfagia progresiva si scaderea in greutate marcanta. Diagnosticul se pune prin endoscopie, urmata de CT si ecografie endoscopica pentru stadializare. Tratamentul difera in functie de stadiu, fiind reprezentat in general de interventie chirurghicala cu sau fara chimio si radioterapie. Supravietuirea pe termen lung este redusa, cu exceptia  cazurilor de boala localizata.

1398406444-reflux gastro-esofagianAnual, in SUA, apar peste 13000 de cazuri noi de cancer esofagian, iar numarul de decese este de 12000.

Cauze – cancer esofagian

Carcinomul cu celule scuamoase  are ca si factori primari de risc ingestia de alcool si consumul de tutun. Alti factori determinanti pot fi si acalazia, infectiile cu papilomavirus uman, ingestia de solutii caustice, iradierea esofagului, etc.

Adenocarcinomul apare la nivelul partii inferioare a esofagului, incidenta acestui tip de cancer reprezentand 50% din cancerele esofaginele la albi. Consumul de alcool nu influenteaza aparitia lui insa, tutunul poate sa-l favorizeze. De cele mai multe ori este precedat de esofag Barrett.

Semne si simptome

Cancerul esofagian in stadii precoce poate sa treaca neobservat. Cand lumenul esofagian scade la mai putin de 14mm, apare disfagia(dificultatea la inghitire). Initial pacientul are dificultati la inghitirea alimentelor solide dar se ajunge, in stadii pana la dificultati la inghitirea lichidelor.  Poate sa fie prezenta si durerea toracica, ce iradiaza posterior.

Pierderea in greutate, chiar daca pacientul isi mentine apetitul, este aproape universala. Compresia nervului recurent poate provoca paralizia corzilor vocale, modificare vocii sau chiar pierderea ei. Din cauza revarsarii pulomnare, des intalnite, pacientul dezvolta dispnee. Alt simptom major este reprezentat de inflamatia ganglionilor limfatici regionali.

Diagnostic

Pacientii cu suspicioune de cancer esofagian trebuie sa beneficieze de endoscopie si biopsie.  Atunci cand aceasta afectiune a fost diagnosticata se efectueaza examen CT toracic si abdominal care poate sa evidentieze eventualele metastaze la distanta mute. Se efectueaza si teste screening de sange care vor monitoriza starea generala a organismului.

Tratament si prognostic – cancer esofagian

Prognosticul depinde foarte mult de stadiul in care se afla boala. Din pacate procentele nu sunt deloc in favoarea bolanavilor, dovedind faptul ca supravietuirea la 5 ani este de doar 5%, daca boala a fost diagnosticata tarziu.

Din punct de vedere a tratamentului, in stadii incipiente rezectia chirurgicala a tumorii reprezinta calea de eliminare a bolii. Atunci cand cancerul se afla in stadii evoluate, se recomanda ca pe langa rezectia chirurgicala sa se practice radioterapie si chimioterapie atat pre cat si postoperator.

In cazul aparitiei metastazelor tratamentul poate sa devina unul paleativ, care sa sustina viata fara durere dar nu  si nu curativ.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.