Hepatita Virală (A, B, C) – Tratamente Naturiste și Regim Alimentar
Bolile hepatice au crescut în popularitate în ultima perioadă, peste tot în lume. Hepatitele virale de tip B și C sunt cele mai greu de tratat, existând mereu riscului de recidivare a infecției.

Hepatita Virală (A, B și C) – Tratamente Naturiste și Regim Alimentar
Tratamentele convenționale prescrise de regulă în cazul hepatitei B sau C nu sunt lipsite de consecințe negative asupra sănătății pe termen lung. Tot mai mulți bolnavi de hepatită caută vindecarea în tratamentele naturiste.
Plantele medicinale și regimul alimentar sunt indispensabile în lupta contra bolilor hepatice. În unele cazuri, terapia naturistă poate fi mult mai eficientă decât tratamentul alopat.
1. Pulbere de armurariu
Armurariul este prima plantă aprobată de Comisia Europeană a Medicamentelor pentru tratarea hepatitei virale de toate tipurile și ca tratament pentru ciroză, inflamații cronice ale ficatului sau toxicitate hepatică.
Armurariul acționează ca o barieră împotriva toxinelor și are un efect natural de regenerare a celulei hepatice.
Pentru hepatitele virale de tip A, B sau C, se iau câte 4 lingurițe de pulbere de semințe de armurariu (măcinate) pe zi. Tratamentul se face timp de 6 luni. După o pauză de 3 săptămâni, se poate relua.
2. Ceai de anghinare
O altă plantă minunată care susține sănătatea ficatului este anghinarea. Frunzele de anghinare ajută la refacerea ficatului și la prevenirea complicațiilor care pot surveni în cazul hepatitelor.
Ceaiul se prepară prin infuzie combinată. Se pun 3 lingurițe de frunze de anghinare uscate și mărunțite la macerat într-un sfert de litru de apă caldă, peste noapte. Dimineața, maceratul se strecoară și se pune deoparte. Peste plantele rămase se toarnă încă un sfert de litru de apă, clocotită de această dată, și se lasă la infuzat până se răcește. Infuzia se strecoară și se combină cu maceratul. Această cantitate de ceai (2 pahare) se bea pe stomacul gol. Tratamentul se face 2 luni.
3. Pulbere de lemn-dulce
Această plantă orientală a fost intens studiată pentru capacitatea sa de a preveni ciroza, cancerul hepatic și complicațiile hepatitei B și C. Rădăcina de lemn-dulce are puterea de a ucide virusurile hepatice și de a reduce efectele adverse ale tratamentului clasic cu interferon.
Se ia câte ½ linguriță de pulbere de lemn-dulce, de 4-6 ori pe zi. Tratamentul se face 20 de zile. După o pauză de o săptămână se poate relua.
4. Drojdie de bere
Se iau comprimate de drojdie de bere, care se pot procura de la magazinele naturiste și se administrează conform prospectului. Acestea sunt bogate în Vitamina B și seleniu, esențiale pentru vindecare. Tratamentul se face o lună de zile, și după o pauză de o săptămână, se poate relua.
5. Lăptișor de matcă
Acest produs apicol întărește imunitatea corpului și crește starea de energie. Se iau câte 500 mg pe zi, diluat în miere. O cură durează 10 zile, iar după 14 zile de pauză, se poate relua.
6. Suc de pătrunjel
Sucurile de legume și fructe sunt esențiale în recuperarea ficatului. Sucul de pătrunjel este un elixir pentru sistemul imunitar. Acesta combate multiplicarea virusurilor. Vara se poate bea suc de frunze verzi de pătrunjel, iar iarna, de rădăcină de pătrunjel.
Sucul de pătrunjel verde se obține din 2 legături de pătrunjel și 1 pahar de apă plată. Se pun ingredientele într-un robot, și apoi se lasă totul la macerat 10 minute. Se beau câte 2 pahare pe zi, pe stomacul gol.
Sucul de rădăcină de pătrunjel se prepară cu ajutorul storcătorului electric. Se bea câte ¼ pahar pe zi, cu suc de morcov.
7. Suc de cătină
Sucul de fructe de cătină este un vitaminizant natural puternic pentru ficat, și ajută totodată la curățarea celulei hepatice. Se consumă câte 2-4 linguri pe zi, eventual cu suc de mere. Sucul de cătină se obține prin zdrobirea fructelor proaspete.
8. Regimul alimentar în hepatită
Bolnavii de hepatită – indiferent de forma sau gradul ei, trebuie să acorde maximă atenție dietei. Hepatita cronică se tratează cu ajutorul unei diete preponderent vegetale crude, în proporție de 60-70%.
Se recomandă excluderea produselor care conțin arome, coloranți și conservați artificiali și a produselor rafinate: făină sau zahăr alb, margarină, etc. Astfel de produse încarcă și obosesc ficatul, îngreunează funcția sistemului imunitar și împiedică vindecarea. Se va renunța definitiv la alcool și tutun. Aceste vicii nu fac decât să agraveze bolile de ficat.
Trebuie eliminate de asemenea prăjelile, sosurile și carnea grasă (se poate mânca pește). Acestea se pot înlocui cu mâncăruri din legume (mai ales salate de crudități: sfeclă roșie, țelină, măr, morcovi). În loc de carne, se pot consuma fasole, linte, nuci, alune, năut, soia, semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui, de in sau de susan.
Fructele sunt adevărate medicamente pentru ficat și imunitate.