SALCÂMUL ca floare vindecătoare – recoltare și remedii

Salcâmul (Robinia pseudoacacia) este un arbore cu proprietăți medicinale și melifere (pentru miere) apreciate din vechi timpuri. Vorbim despre salcâmul obișnuit, care crește spontan, în curțile de casă, în grădini, pe marginea drumurilor sau în păduri. În scop curativ, se culege floarea, care ne îmbie cu parfumul lor cuceritor și gustul dulce.

Salcâmul ca Floare Vindecătoare – Recoltare și Tratamente

Salcâmul ca Floare Vindecătoare – Recoltare și Tratamente

Când se culege salcâmul

Florile de salcâm se culeg în perioada mai-iunie, și se pun la uscat în strat subțire pe foi de ziar sau hârtie curată, în locuri bine aerisite, sau pe balcon dacă stați la bloc. După ce s-au uscat, florile se păstrează (întregi) în săculeți de pânză sau tifon, sau în pungi de hârtie, la loc uscat și răcoros.

Preparate din flori de salcâm

Pulbere de flori de salcâm

Se macină fin florile de salcâm uscate, folosind rânița de cafea. Se ia de regulă câte 1 vârf de linguriță de pulbere, de 2 ori pe zi, cu suc de fructe, sirop natural sau puțină miere.

Ceai de salcâm

Se prepară prin infuzarea a 2 linguri de flori de salcâm uscate și mărunțite într-o cană cu apă clocotită, jumătate de oră. Se strecoară și se bea cu miere.

Tinctură de salcâm

Se pun 20 de grame de flori de salcâm uscate și mărunțite la macerat cu 100 ml de alcool alimentar natural, și se lasă la macerat 10 zile, agitând preparatul de 3-4 ori pe zi. La final, tinctura se strecoară printr-un tifon, și se mai lasă 6 zile la frigider, la decantat. Se strecoară din nou partea limpede și se păstrează în sticluțe închise la culoare, cu un dop picurător. Tinctura de flori de salcâm se poate păstra fără probleme 2 ani.

Tratamente cu flori de salcâm

I. Afecțiuni respiratorii

• Astm bronișc, bronșită
• Laringită, faringită, traheită
• Pneumonie

Se beau câte 3 căni de ceai pe zi, cu miere. Sau se iau câte 30 de picături de tinctură de salcâm, de 2-3 ori pe zi, cu o cană de ceai de tei.

________________________________________________________________________________

II. Afecțiuni dentare

• Nevralgii dentare
• Paradontoză

Se face gargară cu ceai de flori de salcâm, după fiecare masă a zilei.

________________________________________________________________________________

IIII. Afecțiuni digestive

• Gastrită
• Ulcer gastric
• Colici sau spasme digestive
• Diaree sau constipație

Se beau câte 3 căni de ceai pe zi, cu miere. Sau se iau câte 30 de picături de tinctură de salcâm, de 2-3 ori pe zi, cu o cană de ceai de gălbenele.

________________________________________________________________________________

IV. Reumatism

• Artroză
• Gonartroză
• Spondiloză

Se beau câte 3 căni de ceai pe zi, cu miere. Sau se iau câte 30 de picături de tinctură de salcâm, de 2-3 ori pe zi, cu o cană de ceai de salcie. Tratamentul se face 5-10 zile, în funcție de gravitatea bolii. Dacă boala este cronică, tratamentul se face o lună de zile.

________________________________________________________________________________

V. Ceai de salcâm pentru slăbit

Ca tratament adjuvant în curele de slăbire, se poate urma o cură de o lună de zile cu ceai de salcâm – câte 2 căni, de 2 ori pe zi, după masă. La fel de bună este pulberea de salcâm – câte 1 linguriță de 2 ori pe zi. Pierderea în greutate

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

6 comentarii

  1. cind eram copil mincam flori ,asa de pe copac ,sunt dulci

  2. E BINE DAR ALBINA N-ARE NOROC ANU ACESTA SĂ ADUNE MIEREA DIN FLOARE DE SĂLCĂM

  3. Sant dulci si parfumate ….florile.

  4. SA VEDETI CE CLATITE MINUNATE SI SAVUROASE SE FAC DIN SALCIM…NU RATATI[ coca obisnuta de clatite si cracutele de salcim cu inflorescente spalate si uscate pe un tifon ,muiate in coca mai groasa ca o smintina-se pun in tigaia cu ceva ulei .Cind sa le mincati nu uitati sa trageti cracuta -iese f usor -si savurati clatita.POFTA BUNA -eu deja salivez….

  5. La afectiunile mentionate in articol le adaug si pe cele genitale. Sunt indicate bai cu ceai de salcam si consumul unei căni cu ceai,neandulcit, dimineata, pe stomacul gol.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.