Sânge în Urină (Hematurie) – Cauze, Factori de Risc

Semnul vizibil al hematuriei este urina de culoare roz, roșie sau brună. Este nevoie de foarte puțin sânge pentru a colora urina în roșu, iar sângerarea nu este de obicei dureroasă, decât atunci când apar cheaguri de sânge în urină. De multe ori, urina cu sânge se produce fără alte semne sau simptome. Există și cazuri de hematurie microscopică, atunci când sângele prezent în urină este vizibil doar la microscop.

Sânge în Urină (Hematurie) – Cauze, Factori de Risc

Sânge în Urină (Hematurie) – Cauze, Factori de Risc

Sânge în urină – Cauze posibile

Deși majoritatea cazurilor de hematurie nu sunt grave, este bine ca atunci când observăm semne de sânge în urină, să consultăm un medic. Trebuie să ținem cont de asemenea că există anumite medicamente, precum laxativele sau anumite alimente precum sfecla sau fructele de pădure care pot colora urina în roșu. În aceste cazuri, urina de culoare roșie va dispărea în câteva zile.

În hematurie, rinichii – sau alte părți ale tractului urinar permit celulelor sangvine să se scurgă în urină. Aceste scurgeri pot fi provocate de o serie de boli sau probleme de sănătate.

>  Infecții ale tractului urinar

Infecțiile urinare pot apărea atunci când bacteriile intră în corp prin uretră și se multiplică în vezica urinară. Simptomele includ: senzația persistentă de a urina, dureri și arsuri la urinare, urină puternic mirositoare sau prezența unor firișoare de sânge care se văd la microscop.

>  Infecții renale

Infecțiile renale, precum pielonefritele pot apărea atunci când bacteriile pătrund în rinichi din sânge, sau ajung în uretră. Simptomele sunt de multe ori similare cu cele ale unei infecții urinare, deși infecțiile renale sunt provoacă de multe ori și febră, sau dureri locale.

>  Pietre la rinichi sau vezica urinară

Mineralele din urina concentrată uneori se precipită, formând cristale pe pereții rinichilor sau vezicii urinare. De-a lungul timpului, aceste cristale se pot transforma în pietre mici și dure. Calculii sunt în general nedureroase, și de multe ori nu știm că le avem, decât numai atunci când ele provoacă un blocaj sau sunt în curs de eliminare. Pietrele la rinichi pot provoca de asemenea sângerări în urină, atât vizibile, cât și microscopice.

>  Prostata mărită

Prostata – situată chiar sub vezica urinara începe să crească pe măsură ce bărbații se apropie de vârsta de mijloc. Atunci când glanda se mărește, comprimă uretra, blocând parțial fluxul urinei. Simptomele unei prostate mărite sunt: dificultate la urinare, nevoie urgentă sau persistenta de a urina, sau sânge în urină. O infecție a prostatei (prostatita) poate provoca aceleași simptome.

>  Boli de rinichi

Sângerarea urinară microscopică este un simptom comun glomerulonefritei, care cauzează o inflamație a sistemului de filtrare a rinichilor. Glomerulonefrita poate fi parte a unei boli, cum este diabetul, sau poate să apară în mod independent. Poate fi declanșată de infecții virale sau streptococi, boli ale vaselor de sânge (vasculită), sau probleme ale sistemului imunitar.

>  Cancer

Hemoragia urinară vizibilă poate fi indiciul unui cancer avansat de rinichi, de vezică urinară sau de prostată. Din păcate, în fazele incipiente ale cancerului (când boala poate fi tratată), nu există semne sau simptome vizibile.

>  Boli moștenite

Siclemia – sau anemia celulelor în seceră – un defect ereditar al hemoglobinei în celulele roșii din sânge poate cauza sânge în urină și hematurie microscopică.

>  Leziuni ale rinichilor

O lovitură sau alte leziuni la rinichi provocate de un accident sau de practicarea unor anumite sporturi poate cauza apariția de sânge în urină vizibil.

>  Medicamente

Medicamente care pot duce la colorarea urinei în roșu sunt: aspirina, penicilina, heparina sau medicamente anticancer, cum este ciclofosfamida (Cytoxan).

>  Efort fizic intens

Unele exerciții fizice aerobice sau traumatismele la nivelul vezicii urinare pot provoca hematurie. Atleții, alergătorii de cursă lungă sunt cel mai des afectați, aceștia fiind mult mai susceptibili decât alți sportivi la a avea sângerări urinare după un antrenament intens.

Factori de risc

Aproape oricine, inclusiv copiii și adolescenții pot avea celule roșii de sânge în urină. Factorii care pot determina acest simptome sunt:

Vârsta

Foarte mulți bărbați peste 50 de ani suferă de hematurie ocazională din cauza prostatei)

Sexul

Statisticile arată că peste 50% din femei vor avea o infecție de tract urinar cel puțin o dată în viața lor, eventual însoțite de unele sângerări urinare. Bărbații mai tineri sunt de asemenea la un risc mai mare de a avea pietre la rinichi sau sindromul Alport, o formă de nefrită ereditară care poate provoca sânge în urină.

O infecție recentă

Inflamațiile rinichilor după o infecție virală sau bacteriană sunt printre principalele cauze ale sângerărilor urinare la copii.

Istoricul familial

Sunt mai predispuse la sângerările urinare cei care au sau au avut în familie persoane cu boli de rinichi sau pietre la rinichi.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.