PRAZUL – beneficii pentru sănătate
Prazul face parte din aceeași familie cu ceapa și usturoiul (genul Allium). Deși mulți dintre noi ne raportăm la această tulpină verde ca la o legumă modestă sau banală, cercetările au arătat că prazul este dotat cu proprietăți terapeutice la fel de puternice cu cele ale usturoiului și cepei.
Proprietăți
Prazul este o sursă fenomenală de antioxidanți, proteine, vitamine și minerale: , vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B6, și B9, vitamina C, vitamina K, fier, magneziu, mangan și apă.
O mare parte din efectul terapeutic al prazului provine de la compușii sulfuroși de tipul alicinei, pe care usturoiul îi conține din belșug. Alicina este o substanță cu efecte anti-bacteriene, anti-virale, anti-fungice și anti-cangericene.
→ Indicații terapeutice
Combinația unică de flavonoide, vitamine, minerale și substanțe nutritive cu conținut de sulf a legumelor din familia Allium ar trebui să ne determine pe mai mulți dintre noi să includem prazul, ceapa și usturoiul în dieta zilnică.
½ cană de praz este cantitatea suficientă pentru o zi, fie consumat crud, fie adăugat la rețetele preferate.
• Luptă cu cancerul
Prazul conține kaempferol, un flavonol natural care luptă împotriva cancerului și a bolilor cronice, și care se regăsește de asemenea în legumele cruficere: broccoli, varză sau conopidă.
Unele studii epidemiologice au găsit o asociere pozitivă între consumul de alimente care conțin kaempferol și un risc redus de cancer și boli cardiovasculare.
Numeroase studii preclinice au demonstrat că kaempferolul are o sumedenie de virtuți farmacologice : acționează ca un antioxidant, antiinflamator, antimicrobian, anticancerigen, cardioprotector, neuroprotector, antidiabetic, anti-osteoporotic, estrogenic/antiestrogenic, anxiolitic, analgezic și antialergic.
• Protejează inima și vasele de sânge
Prazul conține foarte multe flavonoide și substanțe care acționează ca antioxidanți și dilatatori naturali pentru vasele de sânge. Studiile au arătat că legumele din familia Allium au un efect semnificativ de scăderea a tensiunii arteriale, prin care scade riscul de hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, atac de cord sau formarea de cheaguri de sânge.
• Ajută la pierderea în greutate
Prazul este indicat în dietele de slăbire, deoarece are o valoare calorică foarte mică, și deloc grăsimi. Mai mult decât atât, prazul conține fibre, importante pentru stimularea metabolismului și menținerea senzației se sațietate pe termen lung.
• Reduce riscul de boli inflamatorii cronice
Prazul combate stările inflamatorii, cum este diabetul zaharat, obezitatea sau artrita reumatoidă, datorită conținutului mare de polifenoli și kaempferol.
• Benefic în timpul sarcinii
Prazul conține o formă bioactivă de acid folic, numit 5-methyltetrahydrofolate. Consumul de acid folic (Vitamina B9) în timpul sarcinii este esențial pentru prevenirea malformațiilor congenitale și a defectelor de tub neural la nou-născuți.
• Are proprietăți antioxidante
Polifenolii care se găsesc din abundență în praz sunt antioxidanți puternici care luptă contra radicalilor liberi, din cauza cărora apar bolile cronice și îmbătrânirea prematură.
• Alte beneficii
– Vitamina C din praz ajută la vindecarea rănilor și formarea de colagen
– Vitamina B6 din praz este importantă pentru utilizarea eficientă a energiei
– Vitamina K prezentă în praz este importantă pentru coagularea sângelui și pentru metabolismul oaselor și a tesuturilor conjunctive
– Fierul este necesar pentru formarea hemoglobinei
– Scade colesterolul și combate obezitatea
– Luptă împotriva diabetului de tip 2 și aterosclerozei
– Reduce rigiditatea vaselor de sânge
– Reduce stresul oxidativ care cauzează bolile cronice
– Previne artritra reumatoidă și inflamația căilor respiratorii alergice
Rețete cu praz
Prazul se poate felia subțire și gătit la aburi, sau sub forma unui sote. Se poate adăuga la salate, sau consuma ca garnitură la ouă, pește, carne de pasăre sau de vită. Prazul este bun la omletă, supe sau tocane. La fel ca și ceapa și usturoiul, prazul trebuie lăsat să stea cel puțin 5 minute în repaus după tăiere, pentru a elimina mai eficient alicina.
O rețetă foarte bună cu praz este supa de praz și țelină, cu smânână și piper negru.
Asta da.