Tinctură de Leurdă – Preparare, Administrare, Indicații Terapeutice

Scrierile medicului grec Dioscoride despre utilizarea acestei plante medicinale vorbesc despre efectul depurativ puternic al leurdei asupra sângelui, plămânilor, tractului digestiv și rinichilor. Ceea ce este cu adevărat impresionant este că leurda este considerată mai puternică din punct de vedere terapeutic decât usturoiul.

Tinctură de Leurdă – Preparare, Administrare, Indicații Terapeutice

Tinctură de Leurdă – Preparare, Administrare, Indicații Terapeutice

Leurda – Proprietăți și recoltare

Leurda este o plantă de leac sălbatică, o minunăție a florei românești. În limbaj popular se mai numește usturoița sau usturoi sălbatic. O vedem crescând prin pădurile din Muntenia, Moldova și Transilvania încă din martie-aprilie. O recunoaștem de altfel după mirosul specific de usturoi.

De la leurdă se culeg doar frunzele, înainte ca planta să înflorească, adică prin luna martie-aprilie. Tinctura trebuie preparată imediat după recoltare, deoarece planta se poate ofili repede. Nu trebuie să o rupem niciodată cu tot cu rădăcină, deoarece o vom face să dispară din flora locală.

Tinctura de leurda – Preparare și administrare

Se pun 100 g de frunze de leurdă spălate și tocate fin sau mixate într-un borcan. Peste ele se toarnă alcool alimentar de 50 de grade, circa 300 ml. Amestecăm bine, închidem borcanul ermetic, și lăsăm la macerat 12 zile. După acest interval, strecurăm tinctura și o depozităm în sticluțe mici. Se iau câte 2 lingurițe, de 4 ori pe zi. Cura durează 1-3 luni.

Tratamente cu tinctură de leurdă

Răceală și gripă

Se ia câte o linguriță de tinctură, de 4-6 ori pe zi, și se consumă și frunze de leurdă proaspete sub formă de salată.

Hipertensiune

Se iau câte 2 lingurițe de tinctură de leurdă, de 3-4 ori pe zi, în cure de 6 săptămâni, urmate de 3 săptămâni de pauză.

Ateroscleroză, arterită obliterantă, accident vascular

Se ia câte 1 linguriță de tinctură de leurdă, de 4 ori pe zi, în cure de 3 luni, urmate de o pauză de 1 lună.

Cardiopatie ischemică, infarct

Se ia câte 1 linguriță de tinctură de leurdă, de 4 ori pe zi. Se urmează o cură de 2 luni pentru prevenirea hipertensiunii, formarea tromiilor și blocarea arterelor.

Flebită, tromboflebită

Se iau câte 2 lingurițe de tinctură de leurdă, de 4 ori pe zi, în cure de câte 1 lună, urmate de 10-14 zile de pauză.

Infecții urinare și renale

Se iau câte 4 lingurițe pe zi. Se fac cure de câte 30 de zile, cu 12 zile pauză. Se pot aplica și comprese cu frunze proaspete de leurdă zdrobite pe zona vezicii urinare. Acestea se lasă să acționeze câte 4 ore pe zi.

Candida vaginală, micoză vaginală

Se amestecă 2 linguri de tinctură de leurdă cu jumătate de cană de apă și cu soluția obținută se fac spălături vaginale. Tratamentul ajută și în cancer ovarian și uterin (endometrial).

Micoza unghiei

Se aplică pe unghia afectată comprese cu tinctură de leurdă (nediluată). Se acoperă cu o folie de plastic și se lasă 2-4 ore pe zi să acționeze.

Tinctură de leurdă - Contraindicații

Leurda nu este recomandată în perioada alăptării, la persoanele cu gastrită hiperacidă, colită sau dispepsie.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


5 comentarii

  1. folosesc de cativa ani tinctura .se mai poate pune la congelator ca patrunjelu si folosita la mancare

  2. se poate manca cu paine ( intermediara si cu branza de oaie .e mai comestibila asa decat ca tincura

  3. Acum este vremea ei . Serviti-o ca salata eate minunata. O puteti combina cu salata , spanac…

  4. Ion Burciu

    Nu este cumva și diuretică ? Am început să iau și eu cam de trei saptamâni,doar dimineața(împreuna cu apă calduță și sucul de la o jumătate de lămâie.Faptul că urinez mai des(mai ales noaptea),mă face să cred că produce diureză.Nu sufăr de ABP.
    Mulțumesc !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]