Rodia și Mușețelul Tratează Sângerările Gingivale și Gingivita – STUDIU

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Paraíba, Brazilia, au observat într-in studiu că extractele de rodie și mușețel pot ajuta la tratarea sângerărilor gingivale și a gingivitei.

Rodia și Mușețelul Tratează Sângerările Gingivale și Gingivita - STUDIU

Rodia și Mușețelul Tratează Sângerările Gingivale și Gingivita – STUDIU

Rodia și mușețelul ajută în gingivită

Medicii care au efectuat acest studiu au testat 56 de pacienți afectați de gingivită și sângerări gingivale. Aceștia au fost împărțiți în 3 grupe. Primul grup a urmat un tratament cu extract de mușețel al doilea grup cu extract de rodie, iar al treilea grup cu clorhexidină. Aceste ingrediente au fost folosite sub formă de clătire a gurii.

Studiul a durat 15 zile, timp în care subiecții au fost examinați cu atenție. Cercetătorii au descoperit că toate cele 3 extracte au acționat în mod similar, și au reușit să reducă semnificativ sângerarea gingiilor.

Mușețelul și rodia au arătat efecte antimicrobiene, prin faptul că pe parcursul celor 2 săptămâni de studiu, au reușit să reducă bacteriile orale, inclusiv Streptococul mitis și Streptococul sangus. Acestea excretă toxine care produc inflamații, dureri și sângerări. Aceste toxine se pot scurge în fluxul de sânge, caz în care pot afecta pereții vaselor de sânge, țesuturi și organe din corp.

Mușețelul este antimicrobian

Mușețelul (Matricaria recutita) conține mai multe flavonoide și terpenoide care s-au dovedit a avea proprietăți antimicrobiene. Clătirea gurii cu extract de mușețel poate reduce inflamațiile orale și spasmele.

Rodia este antioxidantă

Rodia (Punica granatum), care nu în mod întâmplător seamănă cu niște gingii, este de asemenea un fruct antimicrobian, dar care pe deasupra are și proprietăți antioxidante și stimulatoare pentru sistemul imunitar. Acestea se datorează conținutului de alcaloizi – inclusiv taninuri. Pielea rodiei are cele mai puternice proprietăți medicinale.

Clorhexidina produce efecte secundare

Clorhexidina este un tratament popular pentru gingivita antimicrobienă, care pot reduce bacteriile orale patogene, dar care are totodată și efecte negative: colorarea limbii, creșterea sensibilității dinților și alergii. De asemenea, ea are un gust rău și poate afecta gustul mâncărurilor de la următoarele două mese.

Una din problemele cele mai mari ale clorhexidinei este că acestea ucide inclusiv bacteriile bune (probiotice) din cavitatea bucală. Iar acest lucru permite bacteriilor patogene să se regenereze și să se multiplice cu ușurință.

Testele efectuate pe rodie și musetel nu au stabilit dacă aceste ingrediente provoacă de asemenea eliminarea probioticelor. Însă alte cercetări au arătat că fibrele pe baza de plante sprijină regenerarea coloniilor de probiotice.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.