Basedow Graves – Simptome și Tratament Naturist
Boala Basedow Graves, sau gușa exoftalmică este o boală specifică glandei tiroide. Apare cel mai adesea la femei, la vârsta de 30-40 de ani.
Basedow Graves – Cauze, Simptome, Tratament Naturist
Boala Basedow – Simptome
Cauzele acestei afecțiuni tiroidiene nu sunt pe deplin cunoscute, însă majoritatea medicilor consideră că este o boală autoimună. În acest caz, vorbim despre o glandă mărită, unde tiroida este puternic vascularizată din cauza excesului de hormoni.
Boala se poate recunoaște după o serie de simptome:
– Nervozitate, hipersensibilitate sau labilitate emoțională
– Palpitații
– Tremor, slăbiciune musculară, slăbiciune fizică (dificultate la urcarea scărilor)
– Insomnie
– Transpirație excesivă
– Intoleranță la căldură
– Creșterea peristaltismului intestinal
– Scăderea în greutate
– Amenoree (în perioada de perimenopauză)
– Gușă difuză hiperfuncțională
Basedow Graves – Regim alimentar
Din cauza excesului de adrenalină din sânge, cei care suferă de gușă exoftlamică trebuie să evite consumul de cafea, coca cola, ceai verde și negru, alcool, ciocolată și tutun. Sunt de altfel interzise toate alimentele care au o acțiune de hiperexcitare a sistemului nervos. Se recomandă de asemenea reducerea pe cât posibil a proteinlor (carne și ouă), și creșterea consumului de legume și fructe.
Tratamentul clasic al bolii Basedow Graves include o serie de medicamente, iod reactiv, intervenții chirurgicale sau tratament cu substituție de hormoni tiroidieni. Din punct de vedere naturist, se poate încerca următorul tratament naturist recomandat de Maria Treben în cartea “Sănătate din Farmacia Domnului”.
> Gargară cu drăgaică sau buberic
Gargara adâncă, făcută zilnic cu infuzie caldă de drăgaică (sânziene) face să dispară gușa crescută pe interior sau pe exterior. Se poate folosi întreaga plantă, și se poate înghiți din când în când câte o gură de ceai în timpul gargarei.
La fel de benefică este gargara cu frunzele tăiate mărunt de buberic (iarbă-neagră). Se folosesc doar frunzele bubericului. Nu se bea lichidul folosit la gargară. Planta buberic crește pe maluri de pâraie, în șanțuri de pădure, sau printre tufișuri care mențin umezeala. Are flori maro-roșcate și frunze verde-închis, lungi, cu vârf ascuțit. Au un miros puternic, asemănător frunzelor de soc.
> Comprese și cataplasme
Pe glandă se pot pune și comprese calde cu drăgaică, planta scoasă din ceai. Acestea se lasă să acționeze 20 de minute, și se aplică de 2-3 ori pe zi.
La fel de bune sunt cataplasmele cu argilă, groase de 1 cm, aplicate pe toată suprafața gâtului, care se țin toată noaptea. Sau se pot folosi frunze de varză zdrobite, ținute la fel peste noapte. În paralel, se poate bea suc crud de varză, 2 pahare pe zi.