Hipertensiunea pulmonara – cauze, simptome, tratament

hipertensiunea_pulmonara1Hipertensiunea pulmonara este reprezentata de cresterea presiunii in ramurile arterei pulmonare. In mod fiziologic presiunea din aceste artere este de 25-30mmHg, cresterea sa este patologica, prezinta o multime de cauze si o serie de simptome ce netratate pot degenera in complicatii necompatibile cu viata.

Artera pulmonara reprezinta conductul de sange catre transporta sangele neoxigenat de la inima spre plaman, unde este sangele isi lasa dioxidul de carbon si se incarca cu oxigen, pe care-l aduce vin venele pulmonare la inima si apoi este trimis in circulatia mare prin artera aorta. Astfel presiunea sangelui din artera pulmonara prezinta o importanta vitala atat pentru buna functionare a inimii cat si a plamanului.

Mecanismul de aparitie a hipertensiunii pulmonare este simplu: vasoconstrictia patologica a arterei. Aceasta poate fi provocata de o insuficienta cardiaca dreapta, locul de plecare a arterei pulmonare sau de afectiuni pulmonare care impiedica eliberarea dioxidului de carbon si intarzie oxigenarea sangelui. De asemenea o cauza foarte importanta si adesea intalnita  hipertensiunii pulmonare este reprezentata de embolia pulmonara. Un tromb, venit cel mai adesea din venele periferice poate sa obstrueze lumenul arterei pulmonare. In toate cazurile expuse de mai sus, sangele este obligat sa exercite o presiune mai mare pentru a putea depasi ingustarea lumenului, ducand astfel la aparitia hipertensiunii pulmonare.

Trebuie mentionat faptul ca hipertensiunea pulmonara apare ca si un simptom, ca si un factor agravant si nu reprezinta o afectiune in sine. Astfel cele mai importante afectiuni care duc la instalarea hipertensiunii pulmonare sunt: insuficienta cardiaca stanga, embolia pulmonara, emfizemul pulmonar, lupusul eritematos sistemic, sclerodermia, anemiile grave, fibroza pulmonara, SIDA, etc.

Simptomele hipertensiunii pulmonare sunt de cele mai multe ori acoperite de cele ale bolii de fond insa, de cele mai multe ori provoaca simptome ce cresc in intensitate si care sunt reprezentate de: dispneea, oboseala rapida, dureri toracice constictive, tahicardie. Netratata hipertensiunea pulmonara poate duce la aparita de sincope, edeme si cianoza periferica.

Complicatiile cele mai des intalnite ale hipertensiunii pulmonare sunt reprezentate de: aritmii, hemoragii exteriorizate prin hemoptizie, insuficienta cardiaca de ventricul drept adica cord pulmonar. Aceste complicatii, prezente-n bloc sau chiar separat pot produce moartea pacientului.

Tratamentul hipertensiunii pulmonare este reprezentat in special de tratamentul recomandat pentru afectiunea de fond. De obicei se recomanda o conduita medicamentoasa atent selectionata, care necesita o atenta supraveghere. Sunt cazuri in care este recomandata interventia chirurgicala rapida ce va avea ca scop reducerea tensiunii hipertensiunii pulmonare prin eliminarea obstacolului aparut.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.