De Ce Crește Colesterolul – 5 Cauze Mai Puțin Știute

Medicina convențională este axată în principal pe observarea simptomelor, și nu atât pe identificarea cauzelor, pentru a stabil un tratament corect. De pildă, atunci când tensiunea arterială este mare, medicii recomandă un medicament pentru reducerea ei, dar nu investighează factorii care au dus la creșterea ei. Același lucru se întâmplă și atunci când nivelul de zahăr sau colesterol din sânge este mare. Din acest motiv, recomandarea medicilor privind tratamentul medicamentos sau dieta este de multe ori incorectă sau incompletă.

De Ce Crește Colesterolul – 5 Cauze Mai Puțin Știute (sxc.hu)

De Ce Crește Colesterolul – 5 Cauze Mai Puțin Știute (sxc.hu)

Medicina de azi nu caută cauza, ci doar tratează simptomele

Medicina ar trebuie să se concentreze pe tratarea cauzei problemelor de sănătate și nu doar pe reducerea simptomelor sau a durerii. Dacă glicemia, tensiunea arterială sau colesterol sunt mari, prima întrebare a unui medic trebuie să fie: “De ce?“. În lipsa identificării corecte a cauzei bolilor, medicația va fi de multe ori inutilă. Nu este de nici un folos să înceteze simptomele dacă nu este tăiat răul din rădăcină, care oricum va continua să crească în lipsa unui tratament adecvat.

Iată 5 cauze mai puțin luate în considerare:

___________________________________________________________________________________________

1. Rezistența la insulină și sindromul metabolic

Particulele LDL nu transportă doar colesterol, ci și trigliceride, vitamine liposolubile și antioxidanți. Ne putem imagina proteinele de densitate joasă (LDL) ca un serviciu de taxi, care livrează substanțe nutritive importante către celule și țesuturile din organism.

Există însă o limită la cât de multe substanțe aceste particule LDL pot transporta. Fiecare particulă LDL are un anumit număr de molecule de colesterol și trigliceride. Pe măsură ce numărul de trigliceride crește, cantitatea de colesterol scade, iar ficatul se vede astfel nevoit să producă mai multe particule de LDL, pentru a completa acest deficit. În acest caz, numărul de particule LDL va crește.

Numeroase studii au identificat o legătură între un nivel mare de particule LDL și sindromul metabolic. Participanții cu cel mai mare număr de particule LDL au prezentat de 2,8 ori mai multe șanse de a avea sindrom metabolic decât cele cu niveluri scăzute de colesterol LDL. Un studiu mult mai amplu, efectuat pe 300.000 de oameni a găsit de asemenea o asociere puternică între creșterea colesterolului și alte componente ale sindromului metabolic: rezistența la insulină, grăsimea abdominală și hipertensiunea arterială.

2. Proasta funcționare a glandei tiroide

Problemele tiroidei sunt altă cauză a creșterii nivelului de colesterol LDL. Hormonii tiroidieni au efecte multiple asupra reglării producției de lipide, asupra procesului de absorbție intestinală a colesterolului și asupra metabolismului. Printre altele, hormonii tiroidei stimulează o enzimă din ficat implicată în producerea de colesterol. Un nivel mic de hormoni tiroidieni sau hipotiroidismul este una din cauzele pentru care colesterolul poate crește.

3. Infecțiile

Un alt motiv pentru care colesterolul poate crește este prezența unor infecții în corp. Multiple studii au demonstrat că între infecțiile bacteriene (Helicobacteri pylori) care cauzează ulcer duodenal și infecții virale (herpes) și colesterolul mare există o legătură demnă de luat în considerare. De exemplu, Helicobacter pylori poate duce la creșterea nivelului de colesterol total, colesterol LDL, HLD și trigliceride.

Au fost propuse mai multe mecanisme pentru a explica asocierea dintre infecțiile bacteriene și lipidele crescute din sânge. Unele dovezi sugerează că infecțiile virale și bacteriene modifică în mod direct metabolismul lipidic al celulele infectate, iar alte dovezi arată că nivelul de colesterol poate crește ca urmare a încercării organismului de a lupta împotriva infecției.

Alte studii realizate pe șoareci sugerează că colesterolul LDL are proprietăți antimicrobiene, și este direct implicat în combaterea agenților patogeni microbieni. Aceleași studii au demonstrat că șoarecii cu un nivel mare de colesterol LDL au avut o protecție mai mare împotriva infecțiilor cu bacterii, cum este Helicobacter pylori.

4. Intestinul permeabil

Una din funcțiile principale ale barierei intestinale este de a se asigura că lucrurile din intestin rămân în intestin. Când această barieră dă greș, anumite bacterii intestinale pot pătrunde în fluxul de sânge, provocând un răspuns imun. Acesta la rândul lui, solicită particulele LDL care așa cum am spus mai sus, au efecte anti-microbiene.

Deși este nevoie de mai multe cercetări în acest domeniu, studiile efectuate până în prezent spun că un intestin permeabil poate crește nivelul de bacterii din sânge, și implicit numărul de particule LDL. În unele cazuri de infectare cu Helicobater pylori în care colesterolul era mare, după tratamentul infecției colesterolul a revenit la valori normale.

5. Moștenirea genetică

O cauză a creșterii colesterolului care nu poate fi tratată sunt genele, sub ceea ce se numește hipercolesterolemia familială. Persoanele cu membri apropiați ai familiei care au avut nici o boală coronariană sau accident vascular cerebral au un risc mai mare de a dezvolta hipercolesterolemie. Persoanele care au un frate, o soră sau un părinte cu hipercolesterolemie sau hiperlipidemie au un risc mai mare de a avea un nivel ridicat de colesterol.

___________________________________________________________________________________________

Alte cauze  ale creșterii colesterolului

6. Grăsimile saturate

Deși unele alimente conțin colesterol – cum sunt ouăle, acesta nu are nici un impact asupra nivelului de colesterol din sângele uman. Cu toate acestea, grăsimile saturate, găsite de regulă în alimentele procesate, pot crește colesterolul din sânge. Alimentele bogate în grăsimi saturate sunt: carnea roșie, cârnații, mezelurile, cașcavalul, untura, prăjiturile sau biscuiții.

7. Lipsa de mișcare

Persoanele care duc un stil de viață sedentar, adică cei care își petrec majoritatea timpului în stare de repaus au niveluri mari de colesterol LDL și un nivel mic de colesterol HDL.

8. Greutatea corporală

Persoanele supraponderale sau obeze sunt mult mai susceptibile la a avea niveluri mai ridicate de LDL comparativ cu cei care au o greutate normală.

9. Stresul

Cercetările au demonstrat că atunci când organismul este supus unei perioade lungi de situații stresante nivelul de lipide poate crește.

10. Anumite boli

– Diabet zaharat
– Menopauza precoce
– Hipertensiune arterială
– Boli de rinichi
– Boli de ficat
– Trigliceride mari
– Tabagismul (dependența de tutun)

___________________________________________________________________________________________

Bibliografie: http://chriskresser.com/what-causes-elevated-ldl-particle-number

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

4 comentarii

  1. Toti spun ca din cauza stresului si a grasimilor

  2. Da, din toate astea creșterea colesterolului e cauzată de lipsa de mișcare multă (pe primul loc) și stressul prelungit de care nu pot scăpa nici copiii.

  3. Adevarat nu-i intereseaza,iti da medicamente sa scape de tine

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.