Intoxicație Alimentară – Simptome, Remedii, Regim Alimentar

Intoxicația alimentară (toxiinfecția alimentară) apare în urma ingerării de alimente sau băuturi contaminate cu anumite bacterii, viruși sau paraziți (salmonela, escheria coli, giardia, rotavirus, etc). Apa, carnea, peștele, lactatele, sosurile și cremele cu unt și ouă sunt cele mai predispuse la alterare, din cauza unei depozitări necorespunzătoare.

Intoxicație Alimentară – Simptome, Remedii, Regim Alimentar (sxc.hu)

Intoxicație Alimentară – Simptome, Remedii, Regim Alimentar (sxc.hu)

Intoxicație alimentară – Simptome

Această condiție apare cel mai des la copii, vârstnici, persoane cu imunitatea scăzută sau la femeile însărcinate. Intoxicația alimentară poate fi recunoscută prin câteva semne specifice:

– Greață și vărsături
– Diaree
– Dureri abdominale
– Febră

Primele simptome ale unei intoxicații alimentare se manifestă la câteva ore de la consumul unui aliment contaminat. Vărsăturile și diareea sunt de fapt mijloace naturale de apărare a corpului, care încearcă să elimine microorganisemele. Bacteriile și paraziții trec prin stomac și se lipsesc de pereții intestinului subțire, unde încep să se înmulțească. Unele din ele pot rămâne pe loc, altele intră în țesuturi și organe, iar altele cauzează toxine care ajung în sânge.

Dacă simptomele de diaree și dureri abdominale se agravează și nu trec după câteva zile, ba chiar apar noi simptome: amețeală, dureri de cap și musculare, scăderea tensiunii și ritm rapid al inimii, se recomandă consultarea de urgență a unui medic.

Există și cazuri în care organismul nu mai poate elimina scaunul sau gazele (oprirea tranzitului), și astfel se poate produce o ocluzie sau perforație intestinală care necesită un control chirurgical urgent.

Intoxicația alimentară – Remedii naturiste la domiciliu

La primele simptome de toxiinfecție alimentară, trebuie luate măsuri rapide, sub forma unor ceaiuri medicinale.

1. Ceai de anghinare

Anghinarea este o plantă detoxifiantă puternică. Are efecte remarcabile în multe afecțiuni intestinale. La primele simptome de intoxicație alimentară, se bea ceai de anghinare, preparat dintr-o linguriță de plantă și o cană de apă clocotită. Se beau câte 2 ceaiuri pe zi, cu înghițituri mici, timp de 7 zile consecutiv, chiar dacă simptomele dispar după 2-3 zile de administrare.

2. Bitter suedez

Se iau câte 3 lingurițe de bitter pe zi, într-o cană cu ceai. Acest tratament se poate face și 1-2 luni de zile la rând, pentru reglarea tranzitului intestinal și combaterea infecțiilor.

3. Ceai de echinacea

Echinacea combate dezvoltarea infecțiilor de toate tipurile, inclusiv a infecțiilor cu stafilococ auriu, și previne recidivarea lor. Se beau până la 3 căni de ceai de echinacea pe zi. Dacă toxiinfecția este severă, se ia tinctură de echinacea, câte 15 picături pe zi, adăugate în jumătate de pahar de ceai. Se beau câte 3 astfel de căni de ceai cu tinctură de echinacea, pe o perioadă de 7 zile.

4. Ceai de sunătoare

Se beau câte 2 căni de ceai de sunătoare pe zi, în care se adaugă câte 15 picături de tinctură de echinacea. Tratamentul se face timp de 14 zile.

5. Ceai de sovârv

Sovârful este un antibiotic puternic al naturii. Se bea câte un litru de ceai de sovârf pe zi, preparat prin macerare la rece. Se pun 6 lingurițe de pulbere de sovârf la macerat în 2 căni de apă rece și se lasă 8 ore. Se strecoară, și ceaiul obținut se pune deoparte. Planta rămasă se opărește cu 2 căni de apă clocotită și după ce s-a răcit, ceaiul se combină cu primul ceaiul obținut prin macerare la rece. Litrul de ceai obținut se împarte în 4 doze, care se beau pe parcursul zilei.

6. Ceai de vișin

Se prepară un decoct din 5 linguri de frunze de vișin și 2 căni de apă clocotită. Se lasă un sfert de oră la fiert, apoi se strecoară și se bea cald, cu înghițituri mici.

Intoxicație alimentară - Regim alimentar

Îndată ce bolnavul începe să-și revină și vărsăturile și diareea trec, el trebuie să consume alimente care nu lezează stomacul: orez fiert, biscuiți, pâine prăjită, cel puțin 3 zile. Se vor evita produsele lactate, condimentele, alcoolul și cafeaua.

Sfaturi importante

Pentru ca intoxicațiile alimentare să se vindece complet, se recomandă ca tratamentele cu ceaiuri din plante să se facă pe o perioadă de cel puțin 2 săptămâni. Persoana în cauză trebuie de asemenea să bea cel puțin 2 litri de apă plată pe zi pentru eliminarea toxinelor.

Se recomandă mare atenție la spălarea mâinilor înainte și după masă, precum și după toaletă, spălarea legumelor și fructelor, precum și a recipientelor, prepararea alimentelor decongelate imediat, depozitarea igienică a mâncărurilor gătite.

La sugari, alimentele trebuie consumate imediat de la prepararea lor.

Dacă apa de la robinet nu este bună, se recomandă fierberea acesteia. De asemenea, laptele nepasteurizat trebuie întotdeauna fiert.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.