Dieta Mediteraneană – Cea Mai Sănătoasă Dietă – Studii și Sfaturi

Am auzit această frază de o mie de ori: “cheia pentru o inimă sănătoasă și un creier funcțional este o dietă sănătoasă”. Și pentru un număr tot mai mare de oameni, dieta mediteraneană este catalogată drept standardul pentru o “dietă sănătoasă”. Noi studii clinice realizate în Spania au arătat beneficiile uimitoare ale acestui regim alimentar, adoptat la orice vârstă în viață.

Dieta Mediteraneană Previne Bolile de Inimă și Cancerul – Studii și Sfaturi (sxc.hu)

Dieta Mediteraneană Previne Bolile de Inimă și Cancerul – Studii și Sfaturi (sxc.hu)

Dieta mediteraneană prelungește viața - Studii 

În anul 1950 au fost realizate mai multe studii care au observat obiceiurile alimentare la populații din 7 țări diferite. Cercetătorii au remarcat că persoanele care trăiesc în Creta și în alte părți ale Greciei, precum și în sudul Italiei au prezentat riscuri mai mici de boli de inimă și anumite tipuri de cancer, precum și o durată mai mare de viață decât în alte țări. Acest lucru a fost asociat cu dieta mediteraneană.

Dovezi convingătoare în acest sens au fost publicate în anul 2013, când cercetătorii au confirmat faptul că dieta mediteraneană reprezintă de fapt un fel de antidot împotriva atacului de cord, accidentului vascular cerebral sau morții premature. Deși beneficiile adoptării acestui stil alimentar se obțin mai ușor la vârsta tinereții, studiile au demonstrat că dieta mediteraneană ne poate oferi mai multă protecție și dacă o integrăm în viața noastră la vârsta mijlocie.

Beneficiile dietei mediteranene

În urma studiilor, s-a demonstrat că femeile de vârstă mijlocie care au urmat dieta mediteraneană au avut cu 40% mai multe șanse de a atinge vârsta de 70 de ani, fără boli cronice sau alte probleme psihice și fizice decât femeile cu diete mai puțin sănătoase. Cele mai sănătoase femei au fost cele care au mâncat mai multe alimente vegetale (fructe și legume), cereale integrale și pește, ulei de măsline și nuci.

Dieta mediteraneană aduce următoarele beneficii:

– Încetinește digestia și ajută la pierderea în greutate
– Scade colesterolul
– Ajută la controlul glicemiei
– Reduce inflamațiile care pot declanșa boli de inimă au cancer
– Previne artrita reumatoidă
– Reduce riscul de Alzheimer și diabet
– Previne bolile bolilor arterelor periferice și rigidizarea arterelor
– Scade riscul de diabet zaharat cu 40%

Dieta mediteraneană - meniu și alimente de bază  
Dieta Mediteraneană Previne Bolile de Inimă și Cancerul – Studii și Sfaturi 9sxc.hu)

Dieta Mediteraneană Previne Bolile de Inimă și Cancerul – Studii și Sfaturi (sxc.hu)

Dieta mediteraneană are la bază alimente ușoare și preparate simple, în stilul salatelor grecești, cu legume, brânză și semințe.

– Fructe și legume
– Cereale integrale (pâine integrală, tărâțe de grâu, orez brun, quinoa)
– Ulei de măsline
– Legume cu boabe (fasole, linte, mazăre verde)
– Nuci
– Semințe
– Ierburi și plante aromate

Cum să adopți dieta mediteraneană    

Această dietă nu are restricții foarte mari, și ne permite să avem un meniu extrem de diversificat și sănătos. Foarte importantă este renunțarea la fumat și la sedentarism.

• Mănâncă mai mai multe fructe și legume ca gustare (2-3 porții pe zi), sau adaugă-le la rețetele preparate
• Alege cerealele integrale în loc de pâinea și pastele albe, rafinate
• Presară nuci și semințe peste salate
• Mănâncă un iaurt în fiecare dimineață (în afară de zilele de post)
• Mănâncă ouă ecologice la fiecare 2 zile sau săptămânal
• Înlocuiește o masă de carne roșie cu carne de pește sau fructe de mare, de cel puțin 2 ori pe săptămână
• Consumă fasole, linte, năut sau soia, de 3 ori pe săptămână
• Limitează lactatele bogate în grăsimi (alege laptele degresate sau laptele cu 2% grăsimi)
• Bea multă apă în fiecare zi și vin cu moderație (nu mai mult de un pahar pe zi pentru femei și 2 pahare pe zi pentru bărbați)
• Consumă alimente sotate în ulei, nu unt
• Înlocuiește maioneza și ketchupul cu maioneza din avocado și roșii proaspete sau suc de roșii
• Redu consumul de carne roșie și alimente procesate
• Consumă ciocolată neagră (cu peste 50% cacao)
• Limitează consumul de smântână, unt, margarină, carne roșie, băuturi carbogazoase, produse de patiserie, prăjituri, gogoși, cartofi prăjiți, chipsuri de cartofi, brânzeturi grase

(Bibliografie: Harvard Health Publications, Harvard Medical School)

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

5 comentarii

  1. si cea mai buna…..mmmmm.

  2. Dieta mediteraniana e minunata dar “lipseste cu desavarsire”. Credeti ca se mananca in case ce ati spus dvs?

  3. La noi se cheama salata greceasca 🙂

  4. fara maioneza, cu ulei de masline si otet de mere, cu seminte de in sau susan, sau mei, sau chia, cu bucatele de alune sau nuci sau seminte de floarea soarelui, cu masline taiate verzi sau negre….

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.