Glomerulonefrita acuta – cauze, simptome, tratament

Glomerulonefrita acuta reprezinta o afectiune renala caracterizata prin inflamatia glomeurulilor renali, de cele mai multe ori in urma unei dereglari imune. Aceasta boala destul de frecventa apare ca o complicatie a unei alte afectiuni renale sau a unei infectii sistemice. Semnele si simptomele sunt specifice afectarii renale, diagnosticul se bazeaz ape teste de siange, urina si mai ales pe teste imagistice. Tratamentul depinde de cauza afectiunii si trebuie instituit rapid.
glomeru


Cauzele glomerulonefritei acute pot fi grupate in trei mari categorii:

  • cauze renale si anume alte afectiuni cronice ce afecteaza rinichiul si in timp pot provoca inflamatia acuta a glomerulilor
  • cauze sistemice, cele mai importante fiind vasculitate, lupusul eritematos sistemic, poliarterita nodoasa, reactii de hipersesibilitate, tratament indelungat cu peneicilina
  • cauze postinfectioase, cele mai importante infectii care pot provoca glomerulonefrita acuta fiind cele provocate de streptococii beta-hemolitici dar si de stafilocici sau infectii virale si parazitare

Glomerulonefrita acuta poate sa apara la orice varsta , insa cea postinfectioasa este cel mai frecvent la copii pana-n varsta de 12 ani. Netratata glomerulonefrita acuta, devina cronica si apoi provoca insuficienta renala. Acest traiect se inregistreaza la aproximativ 25% din persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune.

In ceea ce priveste debutul bolii acesta este de cele mai multe ori insidios, aparand in plina sanatate. Primele semne ale afectiunii sunt reprezentate de aparitia edemelor periorbitale si faciale. Pacientul de cele mai multe ori se stie diagnosticat cu o infectie, cu o afectiune sistemica sau renala.

Tabloul simptomatologic al glomerulonefritei acute poate sa cuprinda simptome specifice afectarii renale dar si simptome nespecifice care devin un obstacol in ceea ce priveste oferirea unui diagnostic.

  • simptome specifice:  hematuria, oligouria si durerile acute pe flanc sau in zona lombara adica in zona de proiectie a rinichiului afectat
  • simptome nespecifice: astenie marcanta, dureri abdominale difuze, aletrarea starii de sanatate generale, cefalee, hipertensiune arteriala si febra.

Diagnosticul este unul laborios, care se bazeaza pe datele clinice adunate din anamneza si din examenul clinic obiectiv. Pentru evidentierea existenei unei infectii se urmaresc markerii sangvini specifici inflamatiei, de asemenea analizele de sange ofera informatii pretioase despre existena unei afectiuni sistemice. Examenul de urina ofera informatii despre starea fiziologica a rinichilor iar examenele radiologice redau informatii cu privirea la starea glomerulolor renali si la stadiul de evolutie a glomerulonefritei acute.

Tratamentul glomerulonefitei acute depinde de boala de fond. Astfel atunci cand cauza este infectioasa tratamentul cu atibiotice va trata infectia si apoi si glomerulonefrita. In cazul afectiunilor sistemice, unde tratamentele sunt mai laborioase, simptomatologia glomerulonefritei se va ameliora si afectiunea se va trata in timp, aidoma bolii de fond.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.