Ceaiuri Pentru Alcoolici
Conform statisticelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății, alcoolismul se definește prin consumul pe o perioadă mai lungă de un an de alcool în cantități mari. Alcoolicii sunt cei care au pierdut controlul asupra consumului de băuturi spirtoase, fiind din cauza acestui viciu afectați pe plan psihic, fizic și social.
Trecerea de la consumul ocazional de băuturi alcoolice la dependența de alcool are loc progresiv, pe neobservate. În prima fază apare nevoia de a bea zilnic câte “un păhărel“, apoi două, trei, și așa se naște patima băuturii propriu-zisă.
Alcoolismul – Simptome
Starea de dependență de alcool se atinge atunci când organismul are primele sale reacții în lipsa alcoolului. La fel ca și în cazul drogurilor, organismul cere la început doze mici de alcool, apoi cerințele devin din ce în ce mai mari, datorită obișnuinței.
Un stadiu grav al alcoolismului este etilismul cronic, sau intoxicația cronică cu alcool. Se manifestă prin mai multe simptome, în special tulburări la nivelul creierului, sistemului nervos și digestiv.
– Vomă
– Gastrită
– Inimă dilatată (“inimă de bețiv”)
– Depunere de grăsimi în ficat, ciroză hepatică
– Insomnie
– Arterioscleroză
– Nevrite
– Afecțiuni renale
– Lacune în memorie
– Halucinații optice sau auditive
Ceaiuri pentru alcoolici
Medicii avertizează că mai mult de 1 litru de vin, 2 litri de bere, sau 80 de grame de alcool pur pe zi reprezintă un pericol pentru sănătate. Desprinderea de acest viciu poate fi dificilă pentru cel care nu are încă voința și energie suficientă pentru a renunța la alcool. Este necesară o terapie de lungă durată, care implică atât ajutorul plantelor, cât și al consilierului spiritual, care este preotul duhovnic.
I. Ceai de cimbru
Cimbrul este poate cel mai vechi remediu eficient împotriva alcoolismului. Se toacă mărunt o mână de cimbru proaspăt și se opărește cu un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 2 minute și se toarnă într-un termos pentru a se menține cald pe tot parcursul zilei. Din acest ceai, se ia câte o linguriță din sfert în sfert de oră. În urma consumului acestui ceai, persoana dependentă de alcool va resimți unele reacții drastice ale organismului: vomă, greață, scaune dese, urinare abundentă și frecventă, transpirații puternice.
Toate aceste manifestări cresc pofta de mâncare și dau o senzație puternică de sete. Acest tratament se face pe o perioadă lungă de timp, până când tendința de a consuma alcool este redusă definitiv.
II. Ceai de pedicuță
Se amestecă o linguriță de pulbere de pedicuță și una de pulbere de rădăcină de obligeană și se pun la macerat într-un litru de apă rece peste noapte. Dimineața se încălzește, și se bea înainte de micul-dejun, apoi încă 2 căni, din 4 în 4 ore. Ceaiul de pedicuță este un leac excelent și pentru fumătorii care vor să scape de viciul tutunului.
III. Ceai de pătrunjel și coji de portocale
Se pun 90 g de pătrunjel verde la fiert cu un litru de apă, puțină coaja uscată de grepfruit și portocale. Ceaiul se lasă pe foc până când lichidul scade la jumătate. La final se adaugă miere și se ia câte o linguriță pe stomacul gol, dimineața. Cura cu ceai de pătrunjel durează 2-3 luni.
IV. Ceai mixt
Se amestecă în cantități egale cătină, mentă, coriandru, coada-șoricelului și petale de trandafir. Se beau câte 3 căni de ceai pe zi, preparate din câte o linguriță de amestec de plante. Ceaiul se bea cu o oră înainte de masă.
V. Amestec de plante
Se amestecă următoarele plante, în cantități egale: sunătoare, mușețel, gălbenele, tei și ținatură. Se ia o lingură de amestec de plante și se pune la infuzat într-o cană de apă clocotită, 10 minute. Se strecoară și se bea dimineața, pe stomacul gol o cană, apoi încă una înainte de masa de prânz și una înainte de cină.