Limfedem – cauze, simptome, tratament

limfedemLimfa este unul dintre cele mai importante lichide ale corpului uman, avand rol vital in functionarea acestuia. In procesul de transport al limfei prin organism, pot exista insa niste probleme care vor duce la acumularea sa excesiva in interstitiu celular. Acest fenomen este patologic si poarta numele de limfedem, afecand cu precadere fata, membrele si chiar organele genitale externe.

Limedemul se clasifica in primari si secundar, in functie de cauzele care-l provoaca. Astfel limfedemul primar este imparit la randul sau in alte trei sub categorii:

  • Limfedemul congenital care afecteaza cu precadere femeile, membrele inferioare si de cele mai multe ori se manifesta bilateral. Nu este una dintre cele mai agresive forme de aceea exista posibilitatea sa recidiveze usor odata cu varsta.
  • Limfedemul parecox este cea mai intalnite forma de limfedem care apare pana-n varsta de 35 de ani. Afecteaza cu precadere femeile si in aproximativ 80% din cazuri este bilaterala.  Membrele inferioare sunt cele mai afectate.
  • Limfedemul tarda este cunoscut si sub numele de Boala Meige, este cea mai rara forma de limfedem si ataca persoanele trecute de varsta de 35 de ani.

Limfedemul secundar apare in urma unei distructii a statiei limfatice locale si asta din cele mai multe ori este provocata de interventiile chirurgicale care au loc la nivelul membrelor sau a fetei, ligaturare venoasa, arsuri, neoplasmele si tratamentele chimioterapice. Hipertensiunea portala si obezitatea morbita pot produce de asemenea limfedem.

Pacientii care sufera de limfedem se prezinta la medic acuzand inflamatia excesiva la nivelul membrelor, a trunchiului, fetei sau organelor sexuale externe. Aceasta inflamatie nu este insotita de durere ci de o stare febrila si de slabiciunea generala a organismului. De asemenea aceste persoane sunt predispuse la infectii frecvente.

Din cauza defectului genetic pe care-l prezinta persoanele diagnosticate cu limfedem primar pot sa prezinte si alte afectiuni inrudite precum xantomatoza, la femei sindromul Turner iar la barbati sindromul Klinefelter.

Alte simptome des intalnite la pacientii cu limfedem  sunt ingrosarea excesiva a pielii din zona afectata si eritemul. Limfedemul cronic poate sa duca la edeme de proportii uriase, la ruperea tegumentului, la infectii grave ce predispun usor spre o evolutie fatala.

Tratamentul are scop paleativ si poate fi reprezentat de o abordare medicala sau chirurgicala. Totodata conduita terapeutica vizeaza si stoparea evolutiei care in unele cazuri ar putea sa lase pacientul cu grave sechele. Limfedemul nu este doar o boala care afecteaza doar corpul ci si psihicul. Astfel persoanele care sufera de aceasta problema de cele mai multe ori au nevoie si de consiliere psihologica.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.