Prolaps de valva mitrala – cauze, simptome, tratament

Prolapsul de valva mitrala reprezinta o afectiune care silentioasa a inimii care se dezvolta-n timp si care-si are originea inca din cele mai fragede varste.Aceasta boala cardiaca se caracterizeaza prin patrunderea unei parti din valva mitrala spre cavitatea atriala in timpul sistolei ventriculare, fenomen ce duce la efectul de regurgitare ventriculara.
INIMA1


Prolapsul de valva mitrala poate fi, din punct de vedere etiologic primar sau secundar altor afectiuni. Astfel prolapsul de valva mitrala primar nu prezinta o cauza bine definita, crezandu-se ca vinovat pentru aparitia sa este un deficit enzimatic care duce la slabirea cordajelor si inelului valvular care-n cele din urma nu va mai putea sa mentina stabilitatea valvei mitrale care, din cauza presiunii sangeului exercitate in timpul sistolei ventriculare va extravaza spre atrul stang permitand unei cantitati de sange sa se intoara spre atriu.

Prolapsul de valva mitrala secundar apare in urma unor afectiuni cardiace sau extracardiace, congenitale sau dobandite. Cele mai importante afectiuni care pot duce la prolapsul mitral sunt: cardiopatia ishemica, defect de sept atrial, boli de colagen, sindrom Marfan, miocardite, rinichi polichistic.

Prolapsul de valva mitrala apare cu precadere la femei si devine vizibil in jurul varstei de 30 de ani. Simptomele sunt variate si traduc o disfunctie generala a intregului organism care resimte deficitul de sange la nivelul celular. In ceea ce priveste suflerinta cardiaca, hipotensiunea arteriala reprezinta cel mai cunoscut simptom. Palpitatiile apar frecvent si daca afectiunea nu este trata vor preduspune si la aparitia unei angine pectorale instabile.

Din cauza insuficientei mitrale prelungite, pacientul va sufleri episoade de despnee urmate de perioade de tahipnee ce sunt insotite de stari de anxietate greu de suportat pentru unii pacienti. Astenia, ametela si oboseala cronica sunt alte stari care apar atunci cand pacientul este diagnosticat cu prolaps de valva mitrala. Sincopele sunt si ele des frecvente si reprezinta elemente care ar putea pune viata pacientului in pericol.

Complicatiile care pot sa apara la pacientii ce sufera de prolaps de valva mitrala sunt: endocarditele infectioase, tromboembolii, insificienta mitrala acuta, tulburari grave de ritm, toate aceste afectiuni putand sa provoace in cele din urma moartea subita a pacientului.

Diagnosticul se face pe baza testelor de rutina din cadrul unei sectii de cardiologie. Efectuarea unei electrocardiografii si a unei ecografii cardiace reprezinta tot ce este nevoie pentru a diagnostica prolapsul de valva mitrala.

Tratamentul difera in functe de gradul de afectare cardiaca, astfel pentru majoritatea pacientilor conduita terapeutica consta in administrarea de mendicamente care mentin ritmul cardiac, care stopeaza crizele de anxietate, care intarzie extrasistolele. Pacientul trebuie atent monitorizat si daca s-a contatat aparitia unei complicatii este indicata interventia chirurghicala de urgenta.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.