Endocardita infectioasa – cauze, simptome, tratament

Endocardita infectioasa reprezinta una dintre putinele afectiuni provocate de actiunea patologica a bacteriilor la nivelul cordului. Acesta afectiune este caracterizata prin aparitia de vegetatii la nivelul endocardului  dar cu precadere la nivelul valovelor, provocand proasta functiune a acestora. Netratata, endocardita infectioasa poate sa produca decesul pacientului.

endocardita
In patogenia acestei afectiuni sunt implicate bacterii precum cei din clasa streptococilor, enterococilor si a stafilococilor, microorganisme extrem de agresive si destul de silentioase care in timp duc la aparitia de vegetatii la nivelul valvelor cordului. Endocardul reprezinta o adevarata “folie” de protectie a cordului care odata invadata de patogeni, lasa inima prada actiunii acestora. Cel mai frecvent afectat este cordul stang, afectiunea avand loc cu precadere la nivelul valvulei mitrale, pe fata atriala.
Pe langa infecta cronica cu microorganisme, ca de exemplu in reumatismul articular acut, endocardita poate sa apara si la pacientii care fac abuz cu substantele ilicite (droguri)  injectabile sau de protezarea valvulara care predispune la infectii cardiace.

In momentul debutului, simptomul principal este febra acuta care dupa cateva zile se stabilizeaza devenind moderata si fiind un marker important al infectiei. Simptome des intalnite in cadrul endocarditei infectioase sunt artarlgiile si mialgiile puternice la nivelul membrelor. Aceste semne sunt de obicei nespecifice si nu alarmeaza pacientul care lasa endocardita sa se dezvolte din ce in ce mai agresiv. Odata cu evolutia bolii, pacientul prezinta caracteristici speciale afectarii valvulare precum suflurile cardiace. Totodata endocardita infectioasa va fi insotita si de splenomegalie care se traduce si prin petesii si sindrom anemic. Degetele la pacientii cu endocardita infectioasa cronica pot a prezinte noduli Osler reprezentati de mese dure, mici care se remit dupa cate zile si unchii sub forma de lentila, aidoma celor caracteristice degetelor hipocratice.

In cazul afectiunilor cu adevarat grave, endocardita infectioasa netratata corespunzator sau prea evoluta poate sa provoace insuficienta cardiaca sau renala care pot pune viata pacientului in pericol.

Diagnosticul este de laborator si se pune in urma analizelor de sange care releva, cresterea marcanta a leucocitelor, scaderea hematiilor si prezenta bacteriilor. Acest diagnostic are la baza un diagnostic clinic si se confirma cu ajutorul testelor imagistice care arata gradul de afectare cardiaca si localizarea afectiunii in sine.

Tratamentul este bazat pe administrarea de antibiotice puternice care sa anihileze rapid bacteria si sa opreasca evolutia bolii. Daca afectiunea este evoluata se apeleaza la interventii chirurghicale care  sa faca posibila functionarea normala a cordului pentru o perioada nedeterminata de timp. Rata de vindecare este de 90%, decesele fiind provocate de complicatiile ce pot surveni si mai cu seama de insuficienta cardiaca.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.