Angioedem – clasificare, simptome, tratament

angioedem

Angioedemul este o afectiune inflamatorie care poate aparea la nivelul pielii, mucoaselor sau tesutului muscular. Aceasta boala prezinta o multime de subtipuri, cauze si bineinteles simptome fiind in unele situatii mortala.

Daca la inceput micutele edeme care apar cu precadere la nivelul abdomenului si toracelui par sa nu alarmeze, in cel mai scurt timp pacientul se va prezenta la medic cu simptome specifice. Cauzele angioedemului sunt variate, impartind angioedemul in mai multe subcategorii care inlesnestc elaborarea tratamentului.

In ceea ce priveste categoriile in care se pot impartii angioedemele acestea sunt doua, fiecare cu propriile ramuri:

Angioedeme idiopatice, adica care nu prezinta o cauza sigura si care la randul lor pot fi subimpartite in:

  • Angioedeme dobandite:
  1. de tip I – apar la pacientii cu boli reumatismale sau la cei care prezinta procese maligne de la nivel sangvin cum ar fi leucemia cronica sau mielomul multiplu.
  2. de tip II – in care limfocitele B nasc anticorpi specifici impotriva unei enzime importante care odata compromisa va produce angioedem.
  • Angioedemele ereditare:
  1. de tip I – reprezinta aproximativ 80-85% din cazuri si este reprezentat de episoade inflamatorii la nivelul tegumentelor membrelor si la nivelul mucoasei intestinale. Acest tip de angioedem prezinta o mortalitate de aprximativ 25%
  2. De tip II – este prezent doar in 15-20% din cazurile inregistrare de angioedem, este mult mai periculos decat cel de tip I mortalitatea fiind aproape dubla.

Angioedemene induse sunt de cele mai multe ori provocate de administrarea unor medicamente precum: penicilinele, antiinflamatoarele nesteroidiene ca si aspirina, vasodilalatoare puternice care pot produce efectul de edem imediat dupa administrare sau chiar dupa luni bune de la ultima administrare.

Simptomul principal al oricarui tip de angioedem este edemul, care poate fi acut si de cele mai multe ori se remite dupa 72 de ore. Inflamatia poate sa apara oriunde pe suprafata tegumentului si nu numai, edemul este deseori intalnit si pe mucoasa organelor interne. De cele mai multe ori angioedemul este caracterizat si prin urticarie. Complicatia majora a acestei afectiuni este reprezentata de o posibila reactie anafilactica care de cele mai multe ori este incompatibila cu viata.

Unii medici considera angioedemul o afectiune autoimuna, care intreapta celulele sistemului imunitar impotriva stucturilor self ale organismului, distrugandu-le. Daca tinta unui sistem iminitar bolnav devine o componenta C1-esteraza atunci pacientul va sufleri de angoedem.

Tramatentul angioedemului este similar cu cel al unei crize alergice puternice. Astfel pacientului i se administreaza epinefrina pentru a dilata toate structurile vitale. Daca angioedemul are o cauza ereditara atunci epinefrina este ineficienta. Ca si tratament indelungat pacientului i se poate administra medicamente antihistaminice.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.