Anemia falciforma simptome si tratament

Anemi

a falciforma cunoscuta si sub numele de siclemie sau depranocitoza reprezinta o afectiune grava a sangelui cu caracter genetic. Aceasta boala cruta se caracterizeaza prin sinteaza de hematii sub forma de secera, care au o flexibilitate scazuta si din aceasta cauza se rup rapid provocand una dintre cele mai grave forme de anemie.

Cei afectati de siclemie prezinta un prognostic rezervat, pentru cei care urmeaza un tratament riguros, speranta de viata poate sa depaseasca usor 55-60 ani. Acesta boala genetica efecteaza aproximatic 2-3 persoane din 5000, rata crescand la popoarele africane, acolo unde desi anemia falciforma este des intalnita nu prezinta aceasi gravitate, datorita adapratii genetice.

Daca normal o hematie traieste aproximativ 100 de zile in cazul anemiei falciforme, hematia are o durata de viata de aproximativ 15 zile. Avand in vedere ca rata formarii hematiilor este aceasi, reiese faptul ca organismul afectat de talasemie va suporta o scadere drastica a hematiilor, care poate uneori sa nu fie compatibila cu viata.

Simptomele incep sa apara inca de la primele saptamani de viata, fiind acute si extrem de grave. Acestea sunt provocate fie de obturarea unor vase mici de sange prin care hematiile anormale nu pot trece ramanand astfel blocate, fie de lipsa majora de hematii in sangele circulant.

Intreg organismul are de suflerit din cauza anemiei falciforme, cele mai grave simptome manifestandu-se la nivel cerebral prin aparitia subita a accidentului vascular cerebral de cauza ischemica, spelnic unde se poate instala infarctul, renal unde poate sa apara de la simple nefropatii pana la insuficienta renala acuta.

Simptomele cronice ale anemiei falciforme sunt intrazieri de crestere, afectiuni cardio-vasculare, fatigabilitate cronica, defecte retiniene, malabsorbtie, crize dureroase provocate de ischemie si infectii repeate, puternice si grave, precum pneumonia.

In acelasi timp si celelalte sisteme vor fi afectate de hipoxie anemica, de ischemie si de lipsa de nutrimenti. Astfel sistemul muscular, osos, endocrin, reproducator si respirator vor fi afectate. Acest lucru face pe unii medici sa considere anemia falciforma, un sindrom nu doar o boala.

Diagnosticul se face prin examen de laborator care evidentiaza prin frotiu forma in secera a hematiilor. De asemenea se apeleaza si la alte forme de diagnostic care sa evidentieze gradul de afectare a fiecarui sistem in parte.

Tratamentul consta in ameliorarea simptomatologiei si evitarea complicatiilor. Din pacate anemia falciforma nu poate fi tratata ci doar ameliorata. Astfel se apeleaza la tratamente ce opresc crizele de ischemie vasculara, vasodilatatoare si suplimentarea dietei cu acid folic. In caz de anemie severa sa apeleaza la transfuzii.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.