Atelectazie – Cauze, Simptome si Tratament

Atelectazia reprezinta una dintre cele mai grave afectiuni pulmonare care se caracterizeaza prin lipsa aerului din alveolele pulmonare. Aceasta afectiune poate cuprinde intreg plamanul sau doar sectoare, fapt ce duce si la gradul de dificultate a bolii in general.

anatomia--pulmon

Atelectazia obstructiva este cel mai des intalnita si este provocata de un obstacol care apare de cele mai multe ori la nivelul traheei sau a bronhiilor mari, obstructia fiind segmentara, lobara sau totoala putand sa puna viata pacientilor in pericol.

Atelectazia neobstructiva poate avea ca si cauza pierderea adeventei dintre foita viscerala a pleurei si plaman, fapt ce va duce rapid la pierderea masiva de surfactant, cicatrizarea tesutului si aparitia unor boli infiltratuive.

Cauzele cele mai frecvente care pot duce la instalarea atelectaziei obstructive acute sau cronice sunt reprezentate de existenta la nivelul cailor de patrundere a aerului de corpi straini sau dopuri de sputa. In urma unei interventii chirurgicale in zona abdominala, din cauza restrictionarii respiratorii poate sa apara atelectazie. Mai rar, atelectazia poate avea ca si cauza formarea unor tumori intrabronsice sau anevrisme arotice mari care pun compreisune pe unele segmente ale plamanului sau pe trahee.  Atelectazia poate fi provocata si de pleurezie sau pneumotorax cat si de inhalarea de fum, tuberculoza cronica sau fibroza pulmonara.

Simptomele caracteriztice atelectaziei sunt influentate de cauza care duce la declansarea bolii. Astfel simptomele apar in urma afectarii puternice a plamanului si sunt reprezentate in general de durere, cianoza si dispnee. Toate aceste semne au caracter acut si alarmeaza pacientul. Pe langa acestea apar si hipotensiunea arteriala insotita de tahicardie si febra ce pot duce pacientul in colaps si coma.

Diagnosticul se face pe baza simptomatologiei care insa ne poate duce cu usurinta la ideea ca pacientul sufera de o infectie pulmonara sau de pneumotorax. Diagnosticul diferental se face cu ajutorul testelor de laborator care pot evidentia hipoxemia si a examenului radiologic care va evidentia cu usurinta zona afectata.

Tratamentul atelectaziei difera in functie de cauza acesteia. Astfel atunci cand atelectazia apare ca afectiune secundara unor boli pulmonare sau unui anevrism aortic, trebuie tratata de urgenta cauza de baza, atelectazia disparand dupa rezolvarea problemei care o determina. Atunci cand atelectazia este postoperatorie, tratamentul este reprezentat de ameliorarea simptomelor si de monitorizarea permanenta a pacientului pentru a preveni eventualele complicatii.

Daca atelectazia prezinta ca si cauza o infectie pulmonara, precum tuberculoza cronica sau afectiuni virale ce duc la formarea unor dopuri de mucus este indicata administrarea rapida a antibioticelor cat si la unele terapii ce vor dizolva aceste depozite care pot duce la aparitia atelectaziei.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.